Belföld

Iliescu 80 százalékos jövedelemadót akar Romániában

Valódi nyilatkozatháború kezd kialakulni Bukarestben: a román elnök, Iliescu szerint progresszív adóztatásra van szükség, tehát minél magasabb valakinek a jövedelme, annál nagyobb adókulcs szerint kellene fizetnie az államnak. Iliescu szerint a havi tízezer dollárnál többet keresőkre például nyolcvan százalékos adót kellene kivetni.

Iliescu máris felkérte a kormányt, hogy vizsgálja meg efféle rendszer bevezetésének lehetőségeit. Ezzel szemben Nastase miniszterelnök azt hangsúlyozza, hogy az ilyenfajta progresszív adóztatás csak az adócsalások megnövekedéséhez, az üzleti élet visszaeséséhez vezetne. A kormányfő szerint a „túladóztatás” nem oldaná meg a szociális problémákat, amelyek egyébként valóban léteznek.

Nastase szerint a szegények abból profitálhatnak, hogy a legalacsonyabb adókulcsokat 18-ról tizenkét százalékra csökkentik.

Iliescu egy korábbi tévéinterjújában kijelentette, hogy a havi tízezer dollárnál nagyobb jövedelem jogosan sérti azokat az átlagos románokat, akik 60 dollárt keresnek, s még a miniszterek is csupán havi ötszáz dollárért látják el hivatalukat. (Érdekesség, hogy a Magyar Televízió A hét című, vasárnapi műsorában megszólaltatott erdélyi magyar szinkronszínészek, akik magyar tévécsatornáknak dolgoznak, havi 100-140 ezer forintot kapnak, tehát átszámítva éppen annyit, mint egy bukaresti miniszter.)

Ugyanakkor Nastase a miniszterek fizetésére vonatkozó Iliescu-kijelentéssel is vitatkozott: szerinte a tárcák vezetői ugyanis nemcsak fizetést, hanem egyéb juttatásokat is kapnak, s ez az ügy eddig nem is igazán foglalkoztatta a kormány tagjait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik