Belföld

Kiss Elemér az ügyvédi törvényt is módosítaná

Kiss Elemér kancelláriaminiszter nyílt levélben kérte korábbi munkahelyét, hogy a további vádaskodások elkerülése végett bontsa fel állami megbízású szerződéseit. Kiss az ügyvédi törvény módosítását is kezdeményezte "a hasonló esetek elkerülése érdekében".

Kiss elismerte azt a csütörtöki lapértesülést, hogy a Malév mellett a Nemzeti Autópálya Rt.-t is az általa alapított iroda világította át. Emellett az ügyvédi iroda egyik ügyvédje a Nemzeti Autópálya Rt. igazgatótanácsának is tagja. A hasonló esetek elkerülése érdekében Kiss Elemér – Bárándy Péter volt ügyvéddel, jelenleg igazságügyi miniszterrel együttműködve – benyújtja az ügyvédi törvénymódosító javaslatát, hogy az ügyvédi irodából politikusi pályára kerülő személyek korábbi munkahelye ne vállalhasson megbízást százszázalékos állami tulajdonban lévő cégektől. Ezt a politikus csütörtökön Budapesten közölte újságírókkal.


Egy ilyen összeférhetetlenségi szabály lehetővé tenné, hogy ne következhessen be olyan helyzet, ami egy kormányzati politikusra nézve kedvezőtlen következményekkel járhat – fogalmazott Kiss Elemér.


A miniszter véleménye szerint valamilyen etikai normarendszer is szükséges lenne a hasonló ügyek szabályozására. Szólt arról is, hogy felkéri korábbi ügyvédi irodája vezetőjét arra, tekintse át az iroda által százszázalékos állami tulajdonban lévő cégekkel kötött kontraktusokat, és ha a megbízó is egyetért vele, a szerződéseket szüntessék meg.


A miniszter levele eredeti formájában:


Tisztelt Ügyvéd Úr, Kedves János!

Az utóbbi napok eseményeiből világosan érzékelhető: ellenzéki politikai vádaskodások célpontjává váltam azáltal, hogy az általad vezetett Ügyvédi Iroda alapító tagja vagyok és ott dolgoztam a miniszteri tisztségem elnyeréséig. Jóllehet az ügyvédi tevékenységemet a törvényi előírásoknak megfelelően szüneteltetem és így az Iroda jövedelméből semmilyen módon nem részesedem, azt hozzák fel kifogásként, hogy az Iroda állami tulajdonban lévő cégek számára is teljesít megbízásokat.

Látnod kell Neked is János, hogy az elmúlt kormányzati ciklusban folytatott klientúraépítés, az előző időszak számos aggályos és korrupciógyanús ügye jogos érzékenységet váltott ki a közvéleményből. A kialakult helyzetben számomra a valóság mellett a látszat is fontos. Bár vallom: senkit nem érhet hátrány azért, mert korábban együtt dolgozott egy jelenlegi miniszterrel, magam sem tartom szerencsésnek, hogy korábbi munkahelyem állami megbízásokat lát el. Ezért felkérlek, tekintsd át az Iroda által kötött megbízási szerződéseket és azoknál, amelyek állami tulajdonban álló céggel állnak fenn — a megbízó egyetértése esetén — tegyél lépéseket a megszüntetés érdekében.

Kérlek vedd ezt kollegiális, baráti kérésnek.

Budapest, 2003. február 20.


Tisztelettel üdvözöl: Kiss Elemér

Ajánlott videó

Olvasói sztorik