Belföld

Az EU-ban több pénzt keresnek a pedagógusok

Csak az erős és versenyképes magyar gazdaság akadályozhatja meg, hogy a magasabb bérek miatt a legtehetségesebb és nyelvtudással rendelkező tanárok ne külföldön vállaljanak munkát az uniós csatlakozás után - olvasható a Magyar Hírlap csütörtöki cikkében.

Bár nincs közös EU-stratégia az oktatásra, jelentős reformokra van szükség Magyarországon, főleg az alapképzésben és az idegennyelv-tanításban. Az oktatás az EU minden államában belügynek számít, nincsenek jogszabályi előírások a kötelező stratégiára, mégis alapos változásokra van szükség Magyarországon – mondta Medgyes Péter, az Oktatási Minisztérium (OM) helyettes államtitkára, a fővárosi önkormányzat intézményvezetőinek az uniós csatlakozásról tartott konferenciáján.

Magolás helyett gondolkodásra kell tanítani a gyerekeket. A legutóbbi PISA-felmérés is kimutatta: problémamegoldásban, szövegértésben is jelentősen el vagyunk maradva a kontinens élvonalához képest. Szükség van még további egy-két év alapképzésre, s csökkenteni kell a heti 50-60 órás túlterheltséget – érvelt a reformok mellett a helyettes államtitkár.


Medgyes Péter nem tartja megfelelőnek Magyarországon az idegennyelv-tudást, s ebben az OM döntő áttörést szeretne, ezért újabb pályázatokat írnak ki. Fontos problémakör az esélyegyenlőség megteremtése, a lemaradó térségek felzárkóztatása. Az Európa program keretében 2005-től minden iskolában elérhetővé teszik az internetet – jelentette be a helyettes államtitkár.

A csatlakozással a magyar diplomák, bizonyítványok, s a nyelvvizsgák az EU-ban is elfogadottak lesznek. A diákok a jelenlegi mintegy 25 felsőoktatási intézmény helyett egyetemek százaira felvételizhetnek, ugyanolyan feltételekkel, mint az unió más továbbtanulói. Megfelelő nyelvtudással a pedagógusoknak is új munkahelyek nyílnak meg a kontinensen.
[Magyar Hírlap]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik