Belföld

A stabilitási paktum lazítása ellen emelt szót Wim Duisenberg

Az Európai Unió tagországainak nem szabad megengedniük, hogy a stabilitási és növekedési paktum az esetleges iraki háború első áldozatává váljon, figyelmeztet Wim Duisenberg, az Európai Központi Bank (ECB) elnöke, aki bejelentette, egyelőre nem vonul vissza.

“Nem kellene változtatni a játékszabályokon amíg a játékosok a pályán vannak”, mondta Wim Duisenberg, majd felkérte az EU tagországait: egy esetleges háború következményeinek felbecsülésekor ne feledkezzenek meg a paktum előírásairól sem. A bankelnök úgy véli, túl korai a háború kitöréséről beszélni, ezért nincs szükség a szabályozók újratárgyalására.

Duisenberg addig marad, amíg szükséges

Bár eredetileg júniusban távozni szeretett volna az általa vezetett intézményből, Wim Duisenberg végül úgy döntött, mindaddig az ECB élén marad, amíg ez szükséges. Ennek ellenére nem áll szándékában a teljes mandátumidőt kitölteni, jelentette be az Európai Parlament gazdasági és pénzügyi bizottságának.

Bár tervei szerint eredetileg 68 esztendős korában, idén nyáron kívánt visszavonulni, egyelőre maradni kénytelen, ugyanis egyetlen potenciális utódja, a francia Jean-Claude Trichet számlahamisítási botrányba keveredett, s a bíróság felmentő ítéletére vár. (Az állami tulajdonban lévő Credit Lyonnaise hamis jelentést készített, s akkoriban Jean-Claude Trichet látta el a pénzügyminisztérium államkincstárának igazgatói tisztségét, tehát az ügy érintettje.)

Az eurózóna növekedési kilátásai

Bár az euróövezet gazdasági növekedése alulmarad a decemberi előrejelzésekhez képest, Wim Duisenberg abban bízik, hogy az alacsony szintű irányadó kamatoknak köszönhetően 2003 második felében sokkal kecsegtetőbb lesz a helyzet. “Idővel elérjük az évi 2-2,5 százalékos gazdasági növekedési szintet”, nyilatkozott az ECB elnöke, aki az idén várhatóan 2 százalék alá eső inflációs ráta alakulásáról is optimistán nyilatkozott.

Az európai parlamenti képviselők kérdéseire válaszolva Wim Duisenberg igyekezett megcáfolni az euróval kapcsolatban gyakorta hallható kritikus vélekedéseket. “Az euró megteszi a magáét, de időre van szükség. Nem hiszem, hogy a szerkezeti változások hiányáért bárki is az eurót okolhatná”, nyilatkozott az ECB kormányzója, aki úgy véli, az EU tagországainak határozottabban kellene cselekedniük. Szerint az euróövezet termelési kapacitásának növekedése végső soron azon múlik, hogy a szerkezeti reformokat sikerül-e mikroszinten is végrehajtani.

Megfontolják az egyeurós bankjegy kiadását

Wim Duisenberg arra is kitért, hogy az ECB néhány hónapon belül megválaszolja az egy- és kéteurós banjegyek bevezetését célzó olasz javaslatot. A Giulio Tremonti olasz pénzügyminiszter által előterjesztett tervezet szerint az egy- és kéteurós pénzérméket bankjegyekre cserélnék. – Az olaszok, a görögök és osztrákok támogatják az ötletet, a németek, a franciák és a hollandok 90 százaléka szükségtelennek tartja a cserét – tájékoztatott a bank elnöke.
[euro.hu]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik