Belföld

Újra tárgyalnak az Erzsébet téri gödörről

Nem hivatalos, puhatolózó tárgyalások kezdődtek a héten az Erzsébet téri gödör sorsáról a fővárosi önkormányzat és a kulturális tárca között. A pályázaton ötmilliárdért meghirdetett ingatlanra ugyanis a február 10-i határidőig nem jelentkezett vevő. A vételárból egyébként hárommilliárd forint a kulturális tárcát illeti mint építtetőt.

A Fővárosi Közgyűlés tavaly decemberi határozatának megfelelően a következő lépés, hogy az önkormányzat – két kikötéssel – felajánlja a létesítmény és a felszíni park tulajdonjogát az államnak – írja a Népszabadság. Az első feltétel a beruházás befejezése, a másik az ingatlan kulturális célú hasznosítása. Mint azt Ács Tamástól, az NKÖM helyettes államtitkárától megtudtuk: kérték a fővárostól, hogy foglalják írásba az ajánlatot, amelyet, mihelyt megkapnak, kormány elé visznek. A kabinettől pedig felhatalmazást kérnek a tárca számára a további tárgyalások folytatására.

A problémára gyors választ kell találni, mert a beruházásra felvett két és fél milliárdos hitelt az államnak az év végén vissza kell fizetni. A feleknek legalább két hónap szükséges a megfelelő jogi és politikai elképzelés kidolgozásához – derült ki tegnap az önkormányzat tulajdonosi bizottságának ülésén. Sokféle megoldás létezik – vélekedett az államtitkár –, akár új pályázat kiírása is más feltételekkel. Ehhez azonban módosítani kell a főváros és az állam közötti megállapodást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik