Belföld

Újabb jó hír horgászoknak: lékelik a tihanyi Belső-tavat

Lékelik a tihanyi Belső-tavat; a Tihany Kht. szakemberei 38 helyen egy-két négyzetméteres lyukat vágnak a hóval fedett jégbe, hogy ne pusztuljanak el oxigén hiányában a halak - mondta Pintér Tibor tógazda, a horgásztavat működtető közhasznú társaság ügyvezető igazgatója szerdán az MTI-nek.

A tihanyi félszigeten fekvő Belső-tő 28 hektár területű, a legnagyobb mélysége pedig 3 méter. Mint a többi horgásztavat, a tihanyit is halpusztulás fenyegeti, ha a jég tartósan elzárja a vízfelszínt, ezért Tihanyban is évről évre lékeléssel védekeznek az oxigén-hiány ellen.

Az idei télen átlagosan 30 centiméteres jég borítja a Belső-tó vizét, amely most a lékeknek köszönhető “levegőztetés” nyomán oxigén-utánpótláshoz jut. Az ország egyik leglátogatottabb kirándulóhelyén, Tihanyban évente átlagosan ötezren váltanak horgászjegyet a Belső-tóra, amelyben a jó idő beköszöntével ponty mellett keszeget, süllőt, csukát, harcsát és kárászt lehet fogni.

A szakember elmondta, a Balaton halállományát is veszélyezteti a tartósan vastag és átláthatatlan jégpáncél, de a magyar tenger hatalmas vízfelületét borító jégen számtalan repedés, rianás keletkezik, amelyek valamennyi levegőhöz juttatják a vizet, amelyben a halak inkább a számukra nagyobb biztonságot nyújtó mélyebb rétegekben húzódnak meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik