Belföld

Most jó lenni pénzügyesnek

Immár több mint egy évtizede a pénzügyi szféra a legjobban fizető ágazat.

Ez derül ki szakszervezeti szakértőknek a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján felállított rangsorából. A pénzintézeteknél dolgozók 1992 és 2002 között megszakítás nélkül vezették a ranglistát.Tavaly havi átlag bruttó 229 900 forintos keresettel tartották meg előkelő helyezésüket. A legszerényebb anyagi lehetőségeket – 68 400 forintos átlagfizetéssel – továbbra is a textiláru, bőrtermék- és cipőgyártás kínálja.

Miközben az első és az utolsó nem változott, a fizetések összessége a rendszerváltozás óta nem látott mértékben nőtt. Az elmúlt esztendőben január és október között az egy évvel korábbihoz képest – 13 százalékkal lett nagyobb a keresetek vásárlóereje. A versenyszférában dolgozók átlagosan 113 ezer forintot vihettek haza, ezen belül a fizikai munkát végzők 82 200, a szellemi foglalkozásúak pedig 167 200 forintot kerestek.

A statisztikákból az is kitűnik, hogy a tabellán „bérelt” helyek vannak, hiszen biztosan tartja ezüstérmes pozícióját a vegyipar, amely 1992 kivételével, amikor a dobogó harmadik helyére tudott felkapaszkodni, immár tíz éve töretlenül a második legjobban fizető ágazat. A táblázat felső részében foglal helyet a közigazgatás, a védelem: alkalmazottaik 1992-ben a második, tavaly a harmadik legtöbbet keresők kategóriájába tartoztak. A bányászok 2002-ben ugyan a hetedikek voltak a rangsorban, a korábbi években azonban töretlenül tartották negyedik helyüket. Nincs jelentős változás a tabella alján: a KSH adatai azt jelzik, hogy a hagyományosan utolsó könnyűiparon kívül a feldolgozás, a mezőgazdaság, az erdőgazdálkodás, a halászat, a vendéglátás a minimálbér közeli fizetést tud adni az ott dolgozóknak, ami persze nem azt jelenti, hogy mindenütt minimális volna a jövedelem is. A vizsgált időszakban évente váltotta egymást a rangsor 18–19. helyén az egészségügyi és szociális terület, valamint az építőipar.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik