Belföld

Járai: a monetáris feltételek továbbra is szigorúak

A monetáris feltételeken csak akkor lehet enyhíteni, ha a fiskális költekezés visszaszorul, az ez évi bérkiáramlást sikerül kordában tartani - mondta Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke egy keddi, budapesti üzleti fórumon.

Járai Zsigmond, a magyarországi kanadai és brit kereskedelmi kamara rendezvényén ezzel együtt optimistán ítélte meg a gazdaság kilátásait. Ha az elmúlt évinél óvatosabb a költségvetési politika, akkor a makrogazdaságban újra javulhat az egyensúly. Ezzel együtt felfelé módosította az idei inflációs prognózisát a jegybank.


A Schröder Salomon Smith Barney jegybanki forrásokra hivatkozva hétfőn úgy nyilatkozott: az MNB Monetáris Tanácsa akár már a jövő heti ülésen az egynapos overnight betéti kamatlábának “normális” szintre történő kiigazításáról dönthet. A befektetési bank szakértői szerint a kamatváltoztatás ideje és mértéke az MNB nemzetközi tartalékainak, illetve a forint árfolyamának függvénye. A kiigazítás a jelenlegi kamatszint mellett szinte bizonyosan emelést jelent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik