Belföld

Négypárti egyetértés az amerikaiak úthasználatáról

A hétfő délelőtti egyeztetésen mind a négy parlamenti frakció képviselője támogatta az Egyesült Államok azon kérését, hogy használhassák a magyar utakat és a vasúti hálózatot. A felhatalmazás a NATO-tagországokra és a tagjelölt országokra is vonatkozik.

Az ellenzék ugyanakkor közölte, hogy még nincs egységes frakcióálláspont az ügyben. A Parlament délután szavaz a kérdésről – írja az origo internetes portál.

A kormány részéről Medgyessy Péter miniszterelnök, Kovács László külügyminiszter és Juhász Ferenc honvédelmi miniszters vett részt a hétfő délelőtti négypárti egyeztetésen. A kormánypártokat Lendvai Ildikó (MSZP), Keleti György (MSZP) és Kuncze Gábor (SZDSZ) képviselte. Az ellenzék részéről Herényi Károly (MDF), Simicskó István (Fidesz) és Németh Zsolt (Fidesz) vett részt a találkozón.

A megbeszélést követően Kovács László közölte: mind a négy frakció képviselője támogatta az amerikai kérést. Az Egyesült Államok a NATO 4. cikkelye alapján azt kérte, hogy a Törökország védelmével kapcsolatos haderőmozgásokhoz többek között Magyarország útjait és vasúti hálózatát is használhassák. A felhatalmazás az év végéig szól, és minden NATO-tagra, illetve a tagjelölt országokra is vonatkozik.

Az ellenzéki képviselők közölték: személyes véleményük alapján támogatták a kérést, azonban az ügyben még nincs egységes frakcióálláspont. A végső döntéshez a Parlament kétharmados támogatására van szükség. A szavazást délutánra tervezik.

Az egyeztetésen az előzetes tervek szerint szó lett volna arról is, hogy egy esetleges Irak elleni akció esetén mi legyen a magyar álláspont. Ez a pont azonban lekerült a napirendről, mivel az ENSZ még nem döntött az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik