Belföld

Francia terv – kéksisakkal a békés rendezésért

A háborút ellenző országok eddig adósok maradtak egy átfogó ellenjavaslattal - írja a Népszabadság. Hogy Szaddám veszélyt jelent a világra és különösen saját alattvalóira vitathatatlan. Most Párizs összeállította átfogó rendezési tervét. Az elképzelés szerint fegyverekkel, de lövések nélkül is le lehet szerelni Bagdadot még több ellenőrrel, kéksisakosokkal és vámosokkal. Európa nagyobb részéről elismerés, Washingtonból és Londonból azonnali elutasítás érkezett.

“Mindenki békét akar, csak más fegyverekkel” – jegyezte meg az egyik német humorista kedd esti műsorában. Az elmúlt hónapokban csak a háborúra készülő Egyesült Államok és Nagy Britannia rakott le konkrét terveket az asztalra: rövid bombázás, masszív gyalogsági roham és a speciális alakulatok precíz csapásai. Washington és London minden más lépése csak arra irányult, hogy a diplomaták mihamarabb átadhassák a kezdeményezést a vezérkari tiszteknek.

A lassan formáló békepárti blokk sokáig csak vétóban és ellenállásban tudott gondolkodni. Az elmúlt napokban azonban összeállt egy látványos koalíció. A trojka vezetője Franciaország, amelyhez a napokban csatlakozott Oroszország. A két állam a Biztonsági Tanács két állandó és vétóval rendelkező tagja. Az egységet kiegészítő németek jelenleg az ENSZ BT soros elnökét adják, így súlytalan szavazatuk ellenére mégis kiemelt szerepük van a bizottság működésében.
[Népszabadság]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik