Belföld

Háborúellenes hét Magyarországon

Háborúellenes akcióhét kezdődött Magyarországon. A fővárosban egész héten lesznek rendezvények: felvonulások, vitaestek, aláírásgyűjtés és filmvetítés. Az akciók csúcspontja szombaton lesz. Ekkor a világméretű békedemonstráció részeként Budapesten is nagyszabású tüntetéseket rendeznek az iraki háború ellen.

Eredetileg összeurópainak indult, mára világméretűvé vált a közelgő iraki háború elleni fellépés – olvasható a Népszabadságban. Ehhez magyar civilek is csatlakoztak, akik egész héten akciókat tartanak, elsődlegesen a fővárosban.

A február 15-i demonstráció előtti napokban a Civilek a Békéért mozgalom gyűjt aláírásokat a háború ellen a Nyugati téri és a Blaha Lujza téri aluljárókban. Közben folyamatosan nyilvános kérdéseket intéznek a miniszterelnökhöz és a kormány tagjaihoz. (A háborúra vonatkozó kérdésekre ígérete szerint a külügyi szóvivő válaszol.) Az akcióhét keretében tegnap fotókiállítás nyílt A békéért tüntettünk, Firenze 2002 címmel az Extra kávézóban. Ma lesz a Civilek a Békéért mozgalom békefóruma a Kossuth Klubban az egyházak képviselőivel. Hippik vagy harcosok? címmel tartanak beszélgetést a háborúról szintén ma a Trafóban, Csapody Tamás jogász, Csányi Vilmos etológus és Lányi András író részvételével.

Lesz fáklyás tüntetés is, szerda este hatkor, a Humanista Mozgalom szervezésében a Kossuth téren. Pénteken a szintén békepárti Rügyecskék Alapítvány rendez Ne az én nevemben! címmel filmvetítéssel egybekötött vitát egy Paulay Ede utcai kávézóban.

Szombaton, tehát a békedemonstráció hivatalos napján tart több ezer fősre tervezett, globalizációkritikus, antirasszista, általában elnyomásellenes tüntetést a Civilek a Békéért. Miután a Vér és Becsület nevű, a Hitlerjugend jelmondatát nevében hordozó szervezet kapta meg a civilek által is kiszemelt Kossuth teret, a mozgalom szombat délután fél háromkor a Liszt Ferenc téren kezd, onnan az Andrássy úton át a Hősök teréig vonulnak a tüntetők. A szervezők már benyújtották új útvonaltervüket a rendőrségnek. Az MTI hétfő esti híre szerint a BRFK megadta az engedélyt.

Artner Annamária, a civil demonstráció egyik szervezője kérdésünkre elmondta: az Andrássy út oldalsó szervizútján és a járdákon vonulnak majd.

A több mint száz civil (zömmel pacifista, környezetvédő, jogvédő) szervezetet tömörítő mozgalomhoz az előzetes hírek szerint 19 lemezlovas és 16 zenekar is csatlakozott. Nemcsak a Hősök terén lesz zene szombaton. Az Erzsébet téren ugyanis az Anima Sound System játszik a Békelánc civil formáció tüntetésén. Ez is felvonulás lesz, és délelőtt 11-kor indul. A Műegyetemtől a Szabadság hídon át az Erzsébet térig vonulnak. Ebben az akcióban – amely nem keresztezi a Civilek a Békéért és a szélsőségesek útvonalát sem – a Zöld Fiatalok, a Szolidaritás Ifjúsági Alternatíva, a Humanista Mozgalom, a Magyarországi Iraki Ellenzék és a Rügyecskék Alapítvány vesz részt.

Vasárnap a Bokor Katolikus Bázisközösség szervezésében tartanak felvonulást, Séta az erőszakmentességért és a békéért címmel. Erre február 2. óta minden vasárnap sor kerül, de eddig kevesen csatlakoztak a menethez, amely az Akadémia elől indul, és a Külügyminisztérium elé érkezik.

Miután senki nem kért soron kívüli eljárást, a bíróság a polgári perekben kialakult gyakorlat szerint tárgyalja majd a Fővárosi Főügyészségnek a Vér és Becsület Kulturális Egyesület törlése érdekében beterjesztett keresetét – tudta meg a Népszabadság a Fővárosi Bíróság sajtóirodáján. Így, egyes civil szervezetek jogi szakértőinek várakozásával ellentétben, nagy valószínűséggel nem lesz betiltható az egyesület február 15-re a Parlament elé tervezett tüntetése azzal az indokkal, hogy a demonstrációt bejelentő szervezet „már nem létezik”. Az ügyészség, mint megtudtuk, azért nem kért soron kívüli eljárást, mert az ilyen (szélsőségeket érintő) ügyekben általában – más polgári perekhez képest – rövidebb idő alatt születnek meg az ítéletek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik