Belföld

Kaszparov és a Deep Junior – a gép győz vagy az ember?

Pénteken játssza a mindent eldöntő utolsó mérkőzést Gari Kaszparov az izraeli Deep Junior sakkgép ellen. Akinek kedve támadt, a neten remek sakkszájtokon próbálhatja ki magát.

A briliáns orosz sakkozó és az agresszív Deep Junior utolsó játszmája igazi csemegének ígérkezik, a tét pedig 200 ezer dollár. A hatjátszmás párharc egyelőre döntetlenre áll.


Kaszparov és a Deep Junior – a gép győz vagy az ember? 1

Világverseny sakkgépekkel?

A Kaszparov – Deep Junior meccs az első olyan ember-gép játszma, amelyet a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) is támogat. Egyes szakértők úgy vélik, új korszak köszöntött be, akár azt is elképzelhetőnek tartják, hogy ezentúl világversenyeken, olimpiákon sakkgépek is indulhassanak.

A végső játszmát az érdeklődők az X3dworld szájton élőben követhetik. A lépéseket két amerikai nagymester, Yasser Seirawan és Maurice Ashley kommentálja. A játszma este 9:30-kor kezdődik, és nem tarthat hét óránál tovább.

Kaszparov számára ez lehetőség a visszavágásra: a nagymester 1997-ben az IBM Deep Blue-jától, a másodpercenként 200 millió lépést kikalkuláló szuperkomputertől vereséget szenvedett. Kaszparov revansot követelt, de az IBM nyugdíjazta a gépet. A világbajnok különösen azt kifogásolta, hogy a gépet az adott napi játékok után továbbfejlesztették, azaz az orosz sakkozó érvelése szerint így nap mint nap egy új, ismeretlen játékossal került szembe.

 

 Világelsők csatája

Kaszparov már nem világbajnok – a címet 2000-ben hódította el tőle honfitársa Vlagyimir Kramnyik -, de ma is a sakktörténet legkiemelkedőbb játékosának tartják. Ötévesen kezdett játszani, 17 évesen lett nemzetközi nagymester, 21 évesen világbajnok, és a címet 15 évig őrizte. Élő-pontjainak száma 2850.
A Deep Junior három éve a sakkgépek világbajnoka. A programot két izraeli programozó fejlesztett Borisz Alterman nagymester segítségével. Különböző súlyozásokkal, algotimusokkal tíz éve csiszolják a “tehetséges sakkozót”.

Profi sakkozó gép nélkül moccani sem bír

Bárki is nyeri a legújabb gép-ember párbajt, az biztos, hogy a sakkgépek jelentősen átformálták a sakkozók életét, stratégiáját. Ahogy a világranglistán nyolcadik helyezett Jevgenyij Barejev mondta a Chess Base Magazinnak: “A sakk már nem munka: nézzük a gépet, végigkövetjük rajta a legutóbbi játszmákat, és megcsodáljuk a finom ötleteket. Elvesztettük a játék mélységét.”

1997, Kaszparovnak a frizsider-méretű a Deep Blue elleni veresége óta a sakkszoftverek jelentős változáson mentek át. A legkomolyabb sakkgépek elférnek egy standard PC-n is, és a hivatásos sakkozó élete gépi támogatás nélkül már szinte elképzelhetetlen. Megszokottá vált, hogy a játékosok a soros ellenfél legutóbbi játszmáit tanulmányozva készülnek a megmérettetésre, és a szoftver segítségével elemzik ki a legelőnyösebb lépéseket.

A Deep Junior kereskedelmi változata 50 dollárért kapható, csakúgy mint riválisai, a Fritz és a Shredder névre hallgató programok. A játékosok a szoftver segítségével minden egyes lépés esélyeit kiértékelhetik, és az ellenfél számos lépését szimulálva csiszolgathatják tudásukat. Sokan papagáj módjára szajkózzák is a gépek által javasolt stratégiákat.

…és környéke

Ha valakit a negyedik-ötödik századbeli, Indiából származó játék kultúrtörténete érdekel, annak érdemes a Chess Variants oldalt felkeresnie. Akit pedig a gép elleni játék egy kicsit kifárasztott, esetleg elkeserített, annak érdemes belogolnia a Casemir Chocolates oldalra, ahol pralinéval töltött figurák és finom csokoládé táblák is kaphatók.

Sakk-klub helyett ott a világháló

Aki szeretné gép ellen letesztelni tudását, az megteheti a neten is. Az online sakk Mekkája valószínűleg a Chess Corner szájt, ahonnan számos sakkprogram letölthető, még Macintosh-t használók számára is. Az oldal mind a kezdők, mind a haladók számára élmény.

Aki nem akar szoftvert installálni, az próbálkozzon a Shockwave szájtján. Ha valaki gépek helyett emberekkel sakkozna, e-mailben megteheti a Chess World oldalán. A valós idejű játékot kínáló oldalak közül a legkomolyabb talán az Internet Chess Club, ahol számos nagymester, nemzetközi mester is megfordul. Ingyen letölthető a Blitzin szoftver, és online lehet chatelni más játékosokkal. Sakk chatszoba található a Yahoo!-n és a VOG szájtján.

Ha valaki profi oktatásra vágyik, tudását fokozatosan szeretné csiszolgatni, annak érdemes felkeresnie a Chess Mentort. Híres sakkozók mérközéseiből is sokat lehet tanulni: ezek leginkább a Chess Corner és a Chess Geeks oldalán követhetők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik