Belföld

A közszolgák 14. havi fizetést is zsebre vághatnak 2005-től?

Vadász János szerint az egységes közszolgálati törvény koncepcióról még az első félévben tárgyal a kormány, a jogszabályról a jövő év elején szavazhat az Országgyűlés, így a rendelkezések a tervek szerint 2004 júliusától léphetnek életbe.

Erről a közszolgálati reform végrehajtásáért felelős kormánymegbízott szerdán Nyíregyházán nyilatkozott. Vadász elmondta: azt szeretné elérni, hogy az új közszolgálati bérrendszer 2005-től, míg a szociális juttatások rendszere 2006-tól működne.

Vadász János közlése szerint a közszolgálati reformnak négy feladatot kell megoldania. Elsőként említette a teljes életpályát teremtő stabilitást.

Elmondása szerint az új bérrendszernek három elemből kell állnia, így a bértáblában szükséges elismerni a dolgozók előmeneteli jogát, a szakmai pótlékok útján fontos a szakmai sajátosságokhoz és speciális követelményekhez igazodó differenciáltság, valamint a teljesítmény és az eredményesség anyagi elismerése.

A szociális juttatások közül Vadász János egyebek között a 14. havi bér bevezetését, önálló üdültetési, egészségügyi és nyugdíjrendszer megteremtését emelte ki. Negyedik feladatként az új érdekegyeztetési rendszer kialakítását említette meg az államtitkár.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik