Belföld

Növekvő bizonytalanság – kedvezőtlen kilátások

Idén szerény élénkülés várható a gazdaságban, az is csak az év második felében. A belső egyensúly továbbra sem javul - a GKI előrejelzése szerint.

A GKI Gazdaságkutató Rt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzése szerint idén szerény, inkább csak a második fél évben érzékelhető élénkülés várható. A külső egyensúly tovább romlik, a belső valamelyest javul. A bérkiáramlás idén is gyors lesz – főleg a tavalyi emelések áthúzódó hatása miatt. Az infláció az év elejéhez képest kissé emelkedik, s valamelyest nő a munkanélküliség is.

 A világgazdaságban

• Az iraki háborúval kapcsolatos félelmek miatt nő a bizonytalanság
• Az olaj és az arany ára emelkedik
• A tőzsdei indexek esnek
• A gazdasági várakozások romlanak

A forint további erősödésére számító január közepi spekulációs pénzbeáramlás és az erre válaszul született intézkedések tartósan rontják a pénzpiaci folyamatok kiszámíthatóságát. Ez a lakosság és az üzleti szféra számára is megnehezíti a kalkulációt. A következő hetekben, hónapokban tendenciájában a kamatok némi emelkedése és a forint erősödése a legvalószínűbb.

A második fél évre a nemzetközi és ezzel hazai konjunktúra némi javulása remélhető. A tavalyinál magasabb lehet az ipari termelés és az export dinamikája, miközben az ipari foglalkoztatás, egyes munkaigényes szakágazatok versenyképességének drasztikus romlása miatt, csökkenni fog. Az építőipar növekedési üteme gyors marad, de elmarad a tavalyi csúcstól. Ennek oka az állami beruházások visszaesése. A kiskereskedelmi forgalom idén is igen dinamikusan, mintegy 7 százalékkal nő, de ez is kisebb a tavalyinál. 

A külkereskedelmi mérleg hiánya mintegy 1 milliárd euróval romlik, miután 2003-ban a behozatal már gyorsabban emelkedik a kivitelnél. A folyó fizetési mérleg deficitje ennél kevésbé emelkedik, mivel az idegenforgalmi aktívum bizonyára meghaladja a 2002. évi mélypontot.

A reálkeresetek növekedése idén várhatóan megközelíti a 8 százalékot, ami a GDP-nél kétszer gyorsabb ütemet jelent. A költségvetési szférában a tavaly őszi béremelések hatására ennél lényegesen nagyobb, a versenyszférában a romló piaci helyzet miatt lényegesen kisebb emelkedés valószínű. Az infláció a 2002. végi 4,8 százalékhoz képest az év során kissé emelkedik, éves átlagban azonban valamelyest csökken.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik