Belföld

Magyar energiapiac – felforgató fúzió

Visszavonta bírósági keresetét kilenc konkurens cég, ezáltal létrejöhet a német és magyar energiapiacot egyaránt átalakító fúzió az E.ON és a Ruhrgas között.

A düsseldorfi tartományi legfelsőbb bíróság pénteki bejelentése szerint az egyesülést ellenző energiaszolgáltatók – köztük például az Ampere AG –
Magyar energiapiac – felforgató fúzió 1

váratlanul visszavonták kereseteiket. A BBC ennek kapcsán hangsúlyozza, hogy a két közszolgáltató cég, az elsősorban áramellátással foglalkozó E.ON és a gázszolgáltató Ruhrgas mintegy 10 milliárd eurós tranzakciója nem jöhetett volna létre, ha a konkurensekkel nem kötnek peren kívüli megállapodást.


 A Ruhrgas

Mintegy 60 százalékos piaci részesedéssel Németország legnagyobb gázértékesítője. Az esseni cég évente mintegy 600 milliárd kilowattóra földgázt ad el, a belső piac mellett tíz európai államba szállít, 10 750 kilométeres vezetékhálózata a német autópályák hosszával egyezik meg – írja az MTI-Eco. A céget 1926-ban alapították. 2001-ben a Ruhrgas 13,3 milliárd eurós forgalom mellett 491 millió eurós tiszta nyereséget termelt. Bel- és külföldön 9200 alkalmazottat foglalkoztat a gázüzletágban, ipari érdekeltségeiben, a távközlés és egyéb szolgáltatások területén. 

Az E.ON-é lesz a német áram- és gázpiac


Az ügylet révén az eddig az árampiacon erős pozíciókat szerző E.ON ráteheti a kezét a Ruhrgasra, amely Németország gázimportját és gázelosztását irányítja. A Ruhrgas-nak egyébként mintegy 5 százalékos részesedése van az orosz Gazpromban, a világ legnagyobb gázipari társaságában is. Oroszország az egyik legkomolyabb gázbeszerzési forrás Németország számára, Hollandia és Nagy-Britannia mellett.

Az E.ON már eddig is Európa második legnagyobb közszolgáltató cége volt, pozíciói tehát tovább erősödnek. Az E.ON-t az is sürgette a Ruhrgas-felvásárlás felgyorsítására, mert még időben meg kellett megszabadulnia vegyipari leányvállalatától, a Degussától, amelyet az RAG szénipari csoportnak adott el.


Az EU nem volt illetékes



Magyar energiapiac – felforgató fúzió 2

Az E.ON-Ruhrgas-fúzió régóta húzódik. A német versenyhatóságok korábban meg akarták akadályozni az ügyletet, de a berlini gazdasági miniszter felmentést adott az elutasító határozat alól. Mindennek nyomán azonban a kilenc konkurens bírósághoz fordult. A bírósági procedúra lezárása tehát végleg pontot tehet az ügyre, hiszen az európai versenybiztos nem tartotta magát illetékesnek az E.ON-Ruhrgas-ügyletben.



Magyar energiapiac – felforgató fúzió 3

Elemzők ugyanakkor attól tartanak, az E.ON-nak esetleg igen nagy kiadásokat okozhat, hogy a kilenc konkurenssel peren kívül megállapodott. Egyelőre ugyanis nem hozták nyilvánosságra, hogy mennyibe is került a “deal”. Elképzelhető, az is, hogy nem készpénzt, hanem részesedést ajánlott fel egyes leányvállalatokban az E.ON, illetve az sem kizárt, hogy valamilyen speciális engedményt tett a rivális felpereseknek – idézi a HypoVereinsbank szakértőjét a BBC: 


Magyarországon is átrendeződik az energiapiac


A FigyelőNet információi szerint Magyarországon még nem kezdődött meg a versenyhivatali eljárás az E.ON és a Ruhrgas fúziója kapcsán. Márpedig ez a tranzakció igen komoly hatással lehet a magyar energiapiacra, hiszen az E.ON  Hungária Rt. három regionális áramszolgáltatóban többségi tulajdonos. Az Édászban nemrég szerezte meg a többséget a német cég, mivel kivásárolta az EdF francia céget.



Magyar energiapiac – felforgató fúzió 4

Az Édász, a Dédász és a Titász áramszolgáltatók mellett az E.ON érdekelt még a Debreceni Kombinált Ciklusú Erőműben, a kulcsi szélerőmű-projektben (Első Magyar Szélerőmű Társaság), az is:energy Hungary informatikai cégben, az Energetikai és Távközlési Hálózatépítő és Szerelő Kft.-ben, az Energo-Holding Kft.-ben, amely kazánházakat, hőközpontokat üzemeltet és tart karban, továbbá technológiai gőzellátás biztosít. Végül az E.ON-nak tulajdoni részesedése van a Kögáz gázszolgáltatóban.

Ez utóbbi azért fontos és nagy jelentőségű, mert a most megvásárlandó Ruhrgas a Főgáz Rt.-ben és a DdGázban, vagyis a dél-dunántúli gázszolgáltatóban tulajdonos. A regionális gázművekben így jelentős tulajdonosi koncentráció valósulna meg a magyar piacon is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik