Belföld

Vasárnaptól sztrájkolnak az Air France pilótái

Az Air France légitársaságnál pénteken figyelmeztettek, hogy vasárnaptól szerdáig kisebb fennakadások várhatók a légiforgalomban, mert három pilóta-szakszervezet sztrájkot hirdetett. A járatok - köztük a nemzetköziek - 15 százalékának kiesése várható. Másik három szakszervezet nem csatlakozott a sztrájkhoz.

Utoljára szeptemberben volt pilótasztrájk Franciaországban, ugyancsak számos járat elmaradásával és 80 millió euró közvetlen veszteséggel az Air France számára. Később sikerült megegyezni a béremelésben, de nem minden szakszervezet fogadta azt el véglegesen, ezért újabb tárgyalások kezdődtek több mint egy hete.

Az Air France részvénye ősszel a felére esett, és ez év eleje óta is több mint 7 százalékot vesztett, mert elemzők szerint az iraki háborús kockázat tovább rontja az idegenforgalom esélyeit az idén, és a rossz tőzsdei alakulásra tekintettel az Air France további privatizálását is halasztani kell. A francia kormány decemberben közölte, hogy a jelenlegi 54,4 százalékos részesdését 14,4 százalékra akarja csökkenteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik