Belföld

Nyolcak aláírása: hogy is volt ez?

Diplomáciai offenzívába fogott Washington abból a célból, hogy gyengítse az ellenállást a Biztonsági Tanácsban egy iraki háborúval szemben – általában így értékelik a hírügynökségek azt a felhívást, amelyet nyolc európai ország vezetője, köztük Medgyessy Péter miniszterelnök tett közzé több európai lapban, így a Népszabadságban, továbbá az amerikai Wall Street Journalban (WSJ). Bush elnök tegnap maga is üdvözölte a levelet.

Az állásfoglalás keletkezéséről a WSJ szóvivője azt nyilatkozta, hogy az ötlet motorja a spanyol és a brit diplomácia volt. A vázlatot Madridban, a tervezetet Londonban készítették – a közép-európai országokba a brit kormányfő telefonált. Prágában a miniszterelnök elhárította a felkérést, helyette az államelnökségtől búcsúzó Václav Havel írta alá a levelet.

Az EU soros elnöksége és Solana biztonságpolitikai főbiztos nem tudott a kezdeményezésről, s Brüsszel eddig nem kommentálta a nyilatkozatot. Ez Németországban belpolitikai vitát gerjesztett arról, hogy elszigetelődik-e Berlin és Párizs. Medgyessy Péter athéni látogatásán cáfolta, hogy a nyolcak levele Párizs és Berlin ellen irányulna. Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke kezdeményezi, hogy a testület hallgassa meg Medgyessyt azzal kapcsolatban, hogy miért csatlakozott a nyilatkozathoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik