Belföld

A Mol eladja három gázipari érdekeltségét

A Mol Rt. szerződést írt alá a földgáz-kiskereskedelmi portfóliójába tartozó Zsámbékgáz Rt.-ben, Mol-Gáz Kft.-ben és Turulgáz Rt.-ben meglévő többségi részesedéseinek értékesítésére vonatkozóan.

A Mol Magyar Olaj- és Gázipari Rt. bejelenti, hogy meghirdetett divesztíciós stratégiájának újabb lépéseként értékesítette a Zsámbékgáz Rt.-ben meglévő 96,27 százalékos, a Mol-Gáz Kft.-ben meglévő 89,30 százalékos, valamint a Turulgáz Rt.-ben meglévő 58,42 százalékos tulajdoni részesedését a Tigáz Rt.
részére. A három részesedés együttes könyv szerinti értéke 2002. december 31-én 8,48 milliárd forint volt. A vételár 20,6 milliárd forint, mely a Mol-Gáz Kft. leányvállalati kölcsöneinek átvállalását és azonnali megfizetését valamint külső kötelezettségeihez kapcsolódó anyavállalati garanciáinak átvállalását is magában foglalja.

A megállapodás-csomag a Mol Rt. eddigi divesztíciós törekvéseinek egyik legjelentősebb eredménye. A három részesedés értékesítése egyrészt jelentős mértékű lekötött tőkét szabadít fel a társaság számára, másrészt a könyv szerinti értéket lényegesen meghaladó vételár pozitív hatással lesz a Mol Rt. eredményére is.

A tranzakciók zárásához a Gazdasági Versenyhivatal illetve a Mol-Gáz Kft. esetében a Magyar Energia Hivatal jóváhagyása is szükséges. A vételár az értékesítés zárását követően, várhatóan 2003 második negyedévében folyik be a Mol Rt.-hez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik