Belföld

Márciusban kerül Brüsszelbe a Nemzeti Fejlesztési Terv

A kormány márciusban nyújtja be a Nemzeti Fejlesztési Tervet az Európai Unióhoz - mondta Veress József, a program koordinációját ellátó NFT Hivatal elnökhelyettese. A hivatalvezető arról is szólt, hogy a beruházási elképzeléseket informálisan már a jövő héten eljuttatják Brüsszelbe, s egy osztrák tanácsadó cég megkezdi a program előzetes értékelését.

Erre azért van szükség, hogy az esetlegesen indokolt módosításokat elvégezzék a hivatalos benyújtásig. Van remény arra, hogy a fejlesztési terv alapján adott uniós támogatási forrásokhoz Magyarország a 2004. május 1-ei csatlakozási időponttól hamarabb hozzájusson.

– Brüsszel érdeke is, hogy a megvalósítás már 2004. január 1-én megkezdődhessen – mondta Veress József, aki hozzátette: éppen ezért a hátralévő, rövid időszakban fel kell gyorsítani a projektek, a brüsszeli finanszírozásra számítható beruházási tervek kidolgozását, illetve a szervezeti háttérirodák létrehozását. Az utóbbihoz állami segítségre is számíthatnak az érintett térségek.

A tanácskozáson Becskeházi Attila, a Miniszterelnöki Hivatal által alapított, a projekt-készítést segítő PROMEI Kht. igazgatója azt hangsúlyozta, hogy a különböző térségekben jelentősebb gazdasági fejlődést kiváltó, valamint a foglalkoztatást, a képzettséget javító és a szociális gondokat enyhítő tervek számíthatnak elsősorban uniós támogatásokra. Úgy vélte: az első időszakban mintegy 600 beruházási terv megvalósítása kezdődhet meg brüsszeli finanszírozással.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik