Belföld

Lakástámogatásra 140 milliárd jut az idén

Lakástámogatásra, azon belül szociálpolitikai és kamattámogatásra mintegy 140 milliárd forint szerepel az idei költségvetésben, ez az összes majdnem 10 százalékos növekedést jelent az előző évi kerethez képest.

A Belügyminisztérium (BM) pénteki közleménye szerint az állami támogatású bérlakás programra 10 milliárd forint, míg a rehabilitációs és panelprogramok finanszírozására 2 milliárd forint áll rendelkezésre. A tájékoztatás szerint a panel-rehabilitációs és bérlakás-program beindítására a kedvezményes kamatozású, 6 százalékos hitellel számolva összesen mintegy 24 milliárd forint használható fel, az összegekre tavasztól lehet pályázni. A következő három évben a kormány – állami támogatással – csaknem 13 ezer bérlakás építését tervezi mintegy 70 milliárd forint értékben.

A belügyi tárca tájékoztatója tartalmazza még: a kormányzat a szociálisan rászorulók lakáshelyzetének javulását és a vállalkozói tőkebeáramlást kívánja erősíteni az új építési technikák meghonosításával és a lakbér-támogatási rendszer bevezetésével. A Medgyessy-kormány határozott szándéka, hogy a rendelkezésre álló lakástámogatási pénzeszközök hatékony és gazdaságos felhasználásával folytassa a Széchenyi-terv lakásprogramját – áll a közleményben. A kormány a nemzeti lakásprogram keretében el kívánja érni, hogy az újonnan épített lakások száma és a bérlakás-állomány aránya közelítsen az Európai Unió átlagához. Célja még, hogy a lakásszektor számára megteremtse a lehetőséget uniós támogatások eredményes igénybevételére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik