Belföld

Indulhat a Konzumbank eladása?

A Világgazdaság információja szerint várhatón februárban kiírja az ÁPV Rt. a Konzumbank privatizációs tanácsadói pályázatát. A pénzintézet tavaly több mint 30 százalékkal növelte mérlegfőösszegét, és jelentősen javított eredményességén.

Az ÁPV Rt. a Világgazdaság információi szerint várhatóan februárban végre kiírja a Konzumbank privatizációjára a tanácsadói pályázatot, így szakértők szerint talán még ebben a fél évben lezárulhat a bank eladása. Nyáron a kormányzat azt remélte, hogy 2002-ben véget érhet a pénzintézet magánosítása, később 2003. márciusi határidő is elhangzott.

A csúszás oka az volt, hogy a Konzumbank tulajdonosa a Magyar Fejlesztési Bank, így közbeszerzési eljárásra lett volna szükség ahhoz, hogy az ÁPV Rt. bonyolíthassa le a magánosítást. A szükséges törvénymódosítások után az ÁPV most várhatóan elindítja az eljárást. A privatizáció gyorsan lebonyolódhat, hiszen két éve, az elvetélt privatizációs kísérlet során már elkészült egy információs memorandum, amit elegendő lenne frissíteni.

A Konzumbank eladása 2001-ben az MFB elállása miatt hiúsult meg. A zárt tenderre akkor az Erste Bank, a Magyar Külkereskedelmi Bank (MKB) és az IC Bank adott be érvényes pályázatot. Gaál Gyula, a Konzumbank elnöke legutóbbi sajtótájékoztatóján 5-6 komoly pénzintézeti érdeklődőt említett. Információink szerint az IC Bank mellett az MKB továbbra is a potenciális vevők között van.

A Konzumbank 2002-ben több mint 30 százalékkal növelte mérlegfőösszegét – mondta el lapunk kérdésére Simárdi Tamás, a pénzintézet szóvivője. Ennél nagyobb, 35 százalékos volt az ügyfelek hitelállományának növekedése, míg az ügyfélbetétek 25 százalékkal nőttek az előzetes számok szerint.

Az eredményről még nem lehet előzetes számokat tudni. Decemberben a pénzintézet vezetése arról számolt be, hogy október végéig a Konzumbank 1,7 milliárd forintos üzemi eredményt ért el, ami több mint háromszorosa a 2001. év végi 543 milliónak. A havi üzemi eredmény növekedése pedig egy év alatt 45 millió forintról 175 millióra emelkedett.

A korábbi években a bankkal szemben indult perek miatt 1,3 milliárd forintnyi céltartalékot kellett képezni, amit az év végéig újabbak követhettek. Ezért december elején 200 millió forintos adózás előtti eredmény volt a vezetés várakozása, ennek mértéke a céltartalékképzés mértékétől függ. A bank egyébként felülvizsgálati kérelmet nyújtott be az egyik elveszített peres ügyben.

Szakértők szerint a pénzintézet saját tőkéjének 120 százalékán kelhet el a Konzumbank, így a vételár meghaladhatja a 11 milliárd forintot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik