Belföld

Felénk tart a dán hústorony

Magyar- és lengyelországi húsipari beruházásokra készül Dánia legnagyobb húsipari cége, a Danish Crown (DC) - értesült a Világgazdaság. A magyar húsipar árbevételénél három és félszer nagyobb forgalmat elérő társaság itteni vágóhidakról vásárolva kíván Nyugat-Európába exportálni. Térségbeli terveit a közeli hónapokban véglegesíti, emiatt viszont szóvivője érdeklődésünkre részleteket nem közölt.

Dánia legnagyobb húsipari vállalkozása – a magyar húsipar csaknem 400 milliárd forintra tehető éves forgalmának mintegy 3,5-szeresét teljesítő – Danish Crown kelet-európai, mindenekelőtt magyar- és lengyelországi befektetések iránt érdeklődik – idéz a Reuters hírügynökség egy dániai napilapot. A DC arra készül, hogy esetleg itteni vágóhídon feldolgozott hústerméket szállít a nyugat-európai piacokra.

A tavalyi évet csoportszinten 42,8 milliárd dán koronás, azaz 1400 milliárd forintos bevétellel és 56 milliárd forintos nyereséggel záró cég egyelőre nem kívánta nyilvánosságra hozni magyarországi terveit. A társaság csak a következő hat hónapban pontosítja Kelet-Európára vonatkozó terjeszkedésének részleteit – mondta Jan Bjerre Lauridsen, a DC kommunikációs igazgatója.

A dán húsipar érdeklődéséről már értesült Hegedűs Géza, a Vágóállat és Hús Terméktanács elnöke, erről ugyanis szó esett a dán terméktanács képviselőivel az uniós csatlakozás kapcsán folytatott megbeszéléseken. Hegedűs Géza szerint a magyar húsok piaci tekintélye nagyobb, mint a dániaié.

Ezért várható, hogy a dánok a jó minőségű sertést itteni nagyüzemekben termeltetik majd meg. Így reneszánszukat élhetik a nagy sertéstelepek, amelyekből sokat leromboltak az elmúlt évtizedben.

Úgy gondolja, hogy a közeljövőben újabb uniós, főként a dán és a holland cégek mérik majd fel a magyar sertésvertikum, döntően a feldolgozók, kisebb részben a hizlaldák felvásárlási lehetőségeit. Nyilván a nagyobb, bejáratott piaccal rendelkező feldolgozók érdeklik a multikat.

A kicsikkel nem tudna mit kezdeni a DC, hiszen saját vágóhídja napi több mint 10 000 sertést dolgoz fel. A mennyiséget a két legnagyobb magyar vágóhíd heti együttes kapacitása sem közelíti meg.

A dánok főként a közös piac miatt érdeklődhetnek: ahol a magyar sertéshús jelen van – Dél-Korea, Japán –, megtalálható a dániai is. A DC sertésexportjának legnagyobb piaca 2002-ben Japán volt, 30 százalékot meghaladó részesedéssel. Eladott az Egyesült Királyságba, Német-, Francia-, Olaszországba és az Egyesült Államokba is. Növeli kelet-európai kivitelét is, Lengyelországba tartó exportját például tavaly megduplázta.



Ajánlott videó

Olvasói sztorik