Belföld

Szétválik az elnöki és vezérigazgatói pozíció a Synergonnál

Átalakul a Synergon Rt. vezetési struktúrája, és szétválik az elnöki és a vezérigazgatói pozíció.

A Synergon Informatika Rt. néhány évvel ezelőtt hirdette meg regionális stratégiáját. Ennek alapján 2000-ben többségi részesedést szerzett a horvátországi Span és a csehországi Infinity informatikai vállalatokban. Az elmúlt két év konszolidációs időszakát követően a Társaság vezetése áttekintette az elmúlt évi eredményeket, a cégcsoport működését, a közép-európai piaci helyzetet és a lehetséges fejlődési irányokat. Ennek eredményeképpen döntött úgy, hogy 2003-2005-ben a Synergon-csoport legfontosabb feladata a közép-európai piacon betöltött szerepének további erősítése, és ez időszak alatt tevékenységének súlypontját az eredményes helyi működés fenntartása mellett, fokozatosan a nemzetközi, regionális tevékenységre helyezi át.

A Synergon-csoport hatékony irányítása érdekében szükségessé vált a vezetési szintek átstrukturálása. Az új vezetési modell része az elnöki és a vezérigazgatói pozíció szétválasztása, valamint a vállalatok operatív vezetésétől független, az igazgatóság alá rendelt háromfős Vezetői Testület (Executive Committee, EC) működése. Ezzel kapcsolatban a Társaság igazgatósága mai ülésén – a feladat- és hatáskörök átrendezésével –a következő változásokról döntött: Czakó Ferenc, az eddigi elnök-vezérigazgató, a Társaság elnökeként – az EC-vel együttműködve – ezentúl a Synergon-csoport képviseletét, stratégiai irányítását és a nemzetközi tevékenység átfogó felügyeletét látja el. A Synergon Informatika Rt. vezérigazgatói pozícióját 2003. február 1-jétől Száray Loránt, a korábbi általános vezérigazgató-helyettes tölti be. Száray Loránt 2001. júliusa óta dolgozott általános vezérigazgató-helyettesként. Vezérigazgatóként feladata a Társaság magyarországi tevékenységének irányítása.
„Az EU-csatlakozás miatt a közép-európai térség, mint gazdasági egység várhatóan fokozatosan előtérbe kerül az egyes országok piacaival szemben. Ezzel párhuzamosan nagyobb lehetőséget és szerepet kapnak a különböző, jelenlegi országhatárokon átnyúló projektek és együttműködések.

Az új vezetési modell bevezetésével megszűnik a stratégiai vezérigazgató-helyettesi pozíció.
Az új vezetési modell célja a hazai és külföldi tagvállalatok kiegyenlített, csoportszerű (holding) működésének kialakítása. A csoport felépítésén belül ezentúl a Synergon egyenrangú félként szerepel a leányvállalatok (Fibex Kft., Span d.o.o., Infinity a.s.) mellett, s ezentúl ez képezi alapját a tőzsde felé irányuló időszakos jelentéseknek is.

Czakó Ferenc (39) a Synergon, illetve jogelődjének alapító-vezetője, a Társaság igazgatóságának tagja. 2001. júliusától a cég vezérigazgatója, majd elnök-vezérigazgatója. Vezetése alatt a Synergon működése stabilizálódott, és megkezdődött a cégcsoport hatékony működési és vezetési struktúrájának
kialakítása.

Száray Loránt (51) 1999-től dolgozik a Synergonnál. Korábban az Első Pesti Telefontársaság műszaki igazgatója, majd vezérigazgatója. 1998-tól a MatávLine vezérigazgatója. A Synergonnál kereskedelmi igazgató, majd 2001 júliusától általános vezérigazgató-helyettes. Nevéhez fűződik a Synergon szervezetének korszerűsítése, a cég portfóliójának racionalizálása és a szakmai területek munkájának eredményes irányítása. „A Synergon a hazai piac meghatározó szereplője. Célom a piaci változásokat rugalmasan követő, innovatív, az ügyfelek üzleti igényeire hatékony megoldást nyújtó vállalat vezetése, az elmúlt időszakban visszaállított eredményes működés stabilizálása és további növelése.” – mondta Száray Loránt vezérigazgató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik