Belföld

Leválasztották a Csopak Rt.-ről a Tempo szupermarketláncot

A Csopak Rt. a napokban eladta a 100 százalékos tulajdonában lévő élelmiszer-kiskereskedelmi leányvállalatát, a Tempo Szupermarket Kft.-t; a vételárat nem hozták nyilvánosságra, de a cég az MTI-nek megerősítette azt az információját, miszerint a 2 milliárd forintot meghaladja az értékesítés összege.

Markovszky György, a Csopak Rt. vezérigazgatója csütörtökön az MTI-nek elmondta: a Tempo 46 üzletét a Csopak Rt. Cipruson bejegyzett – angol érdekeltségű – tulajdonosai vették meg; a társaság 99 százalékban az Ivydale Investments Limited Co., egy százalékban pedig az Inverdale Investments Limited Co. tulajdonába került. A Tempo Szupermarket Kft. jegyzett tőkéje 2 milliárd forint.

A vezérigazgató beszámolt arról, hogy már tavaly levált a Csopak Rt.-ről az ingatlangazdálkodási üzletág, távozott a Budapesti Értéktőzsdéről is a cég. A Csopak a jövőben kizárólag a sütőiparra koncentrálja az erőit.

A napokban tartott közgyűlésen döntöttek a Csopak Rt. 1,7 milliárd forintos jegyzett tőkéjének 912 millió forintra történő csökkentéséről, és ezzel egyidejűleg 2,2 milliárd forintos tulajdonosi tőkekivonásról is. A tájékoztatás szerint a kivont tőkét a ciprusi társaságok a hiteleik törlesztésére fordítják.

Markovszky György hangsúlyozta: a tulajdonosváltás nem hoz változást a Tempo üzletlánc működésében, ugyanis – mint mondta – “csupán a profilok erőteljesebb elkülönítéséről van szó”.

Tavaly a társaság tulajdonában lévő Győri Sütőipari Kft.-be beolvadt a Miskolci Sütőipari Kft. és az így létrejött Ceres Sütőipari Kft. 2002-ben már 4 milliárd forintot meghaladó árbevételt ért el.

A Csopak Rt. a Ceres Sütőipari Kft.-től – amely ma az ország legnagyobb sütőipari cége – az idei évre 5 milliárd forintos árbevételt vár. Tavaly egymilliárd forintot fordítottak a sütőipar technológiai fejlesztésére, és az idei évre is ugyanekkora összeget terveztek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik