Belföld

Csökkenhet az ÁPV tulajdoni hányada a Molban

admin
admin

2003. 01. 30. 11:06

Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. befolyása a Mol Rt.-ben 25,04 százalékról 22,76 százalékra csökken várhatóan az idei év második negyedévében - közölte az ÁPV Rt. a Magyar Tőkepiacban csütörtökön.

A privatizációs szervezet azért fogalmaz feltételes módban a tulajdoni változással kapcsolatban, mert Mol Rt. megállapodása a Slovnaft többségi tulajdonának megszerzéséről és az ezzel egyidejű zártkörű alaptőke-emeléséről a magyar és a szlovák gazdasági versenyhivatal jóváhagyására vár. A Mol Rt. tavaly november 24-én közölte: 67,8 százalékra növeli tulajdoni részesedését a szlovák Slovnaft olajtársaságban, miután aznap megállapodást kötött további 31,6 százalékos tulajdonhányad megvásárlásáról.

A Mol Rt. addig összesen 36,2 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkezett a szlovák olajtársaságban. November 24-én azonban megállapodást kötött a szlovák Slovbena és a Slovintegra társaságokkal, amelyektől összesen 31,6 százaléknyi tulajdonrészt vásárolt meg a Mol Rt.

A megállapodás értelmében a Mol 6 520 691 darab Slovnaft részvényt vásárol. A Mol a részvényekért 85 millió dollárt fizet készpénzben, emellett 984 ezer darab “A” sorozatú saját részvénnyel, és 9 817 578 darab új kibocsátású “C” sorozatú saját részvénnyel fizet.

A tranzakció összértéke 360 millió dollár, amiből 265 millió dollárt fektetnek be Magyarországon Mol-részvényekbe. A részvénycserés tranzakció után a két szlovák társaság részesedése a Mol-ban 9,99 százalék lesz, figyelembe véve már azt is, hogy végrehajtják a zártkörű tőkeemelést a “C” sorozatú részvények kibocsátására.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Domenico Lucano, mayor of the small Italian fishing village Riace, receives the 'Dresden Peace Award 2017' at the Semper opera in Dresden, Germany, 12 February 2017. Lucano receive the award for his committment to helping refugees. The 58-year-old man has been welcoming refugees flying from war and poverty since 1998. Photo: Arno Burgi/dpa-Zentralbild/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.