Belföld

Csökkenhet az ÁPV tulajdoni hányada a Molban

Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. befolyása a Mol Rt.-ben 25,04 százalékról 22,76 százalékra csökken várhatóan az idei év második negyedévében - közölte az ÁPV Rt. a Magyar Tőkepiacban csütörtökön.

A privatizációs szervezet azért fogalmaz feltételes módban a tulajdoni változással kapcsolatban, mert Mol Rt. megállapodása a Slovnaft többségi tulajdonának megszerzéséről és az ezzel egyidejű zártkörű alaptőke-emeléséről a magyar és a szlovák gazdasági versenyhivatal jóváhagyására vár. A Mol Rt. tavaly november 24-én közölte: 67,8 százalékra növeli tulajdoni részesedését a szlovák Slovnaft olajtársaságban, miután aznap megállapodást kötött további 31,6 százalékos tulajdonhányad megvásárlásáról.

A Mol Rt. addig összesen 36,2 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkezett a szlovák olajtársaságban. November 24-én azonban megállapodást kötött a szlovák Slovbena és a Slovintegra társaságokkal, amelyektől összesen 31,6 százaléknyi tulajdonrészt vásárolt meg a Mol Rt.

A megállapodás értelmében a Mol 6 520 691 darab Slovnaft részvényt vásárol. A Mol a részvényekért 85 millió dollárt fizet készpénzben, emellett 984 ezer darab “A” sorozatú saját részvénnyel, és 9 817 578 darab új kibocsátású “C” sorozatú saját részvénnyel fizet.

A tranzakció összértéke 360 millió dollár, amiből 265 millió dollárt fektetnek be Magyarországon Mol-részvényekbe. A részvénycserés tranzakció után a két szlovák társaság részesedése a Mol-ban 9,99 százalék lesz, figyelembe véve már azt is, hogy végrehajtják a zártkörű tőkeemelést a “C” sorozatú részvények kibocsátására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik