Belföld

Botrány az új román vízumszabályok miatt

A vízum kiadások megszigorítását tartalmazó sürgősségi kormányrendelet visszavonását követelte szerdán az ellenzékben lévő román Nemzeti Liberális Párt (PNL), mivel a jogszabály, a párt véleménye szerint, káros hatással lesz a román gazdaságra.

Eugen Nicolaescu, a párt szóvivője bejelentette, a PNL azt kéri, a rendeletet törvénytervezet formájában terjessze a parlament elé, hogy lehetőség legyen annak módosítására.

Romániában a sürgősségi kormányrendeleteket is törvény formájában jóvá kell hagynia a parlamentnek, de a rendelet addig is érvényben van, amíg ez nem történik meg. A vízumkiadás új rendjét szabályozó rendelet egyebek között előírja, hogy csak azok a külföldiek kaphatnak tartós vízumot Romániában üzleti tevékenység folytatásához, akik igazolják, hogy ehhez a tevékenységhez legkevesebb 100 ezer euróval rendelkeznek. A liberálisok szerint a 100 ezer euró előírása túlságosan korlátozó intézkedés.

Emlékeztettek arra, hogy a környező országok hasonló
rendelkezései maximálisan 25 ezer eurót állapítottak meg. Nicolaescu szerint az a korlátozás sem indokolt, miszerint egy külföldi csak olyan üzleti tevékenységbe foghat Romániában, mint amilyet hazájában folytat.

A liberálisok a sürgősségi kormányrendelet azon pontjával sem értenek egyet, amely leszögezi, hogy a külföldi befektető üzleti tevékenységének hasznosnak kell lennie a román nemzetgazdaság számára. Úgy vélik, a rendelet nem szögezi le, hogy ki és milyen szempontok alapján állapítja meg: valakinek hasznos, vagy káros-e a befektetése a román gazdaságnak.

A párt arra is felhívta a figyelmet, hogy a rendelet indokolatlanul sok jóváhagyás beszerzésére kötelezi a külföldi befektetőt, ami az üzleti tervek megvalósulását lassítja. A PNL szerint a sürgősségi kormányrendelet leállítja majd a kis- és középvállalkozások ágazatában a befektetéseket, holott Romániában jelenleg ezek a vállalkozások állítják elő a hazai össztermék jelentős részét, illetve a román munkaerő közel felét ők alkalmazzák.

A január végén életbe lépett rendeletet a román gazdasági sajtó egybehangzóan károsnak és diszkriminatívnak minősítette, miután a rendelet megjelenésével egy időben az EU, valamint további hat ország állampolgárai számára lehetővé tették, hogy tartós vízum igénylése nélkül folytassanak üzleti tevékenységet Romániában.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség gazdasági szakértői úgy nyilatkoztak az MTI-nek, hogy bár a rendelet ezen előírásai kötelezőek a magyar állampolgárokra nézve, számukra kiskaput jelent az, hogy a két ország közötti megállapodás értelmében 30 napot vízummentesen tölthetnek Romániában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik