Belföld

Boszniai bauxitbányát vásárol a Magyar Aluminium Rt.

A boszniai Szerb Köztársaságban használaton kívüli bauxitbányát akar vásárolni és üzemeltetni a Magyar Alumínium Rt. (MAL Rt.) - értesült az MTI csütörtökön.

A Tanjug gazdasági hírszolgálata szerint az ország déli részén, a boszniai Szerb Köztársaság területén fekvő Berkovici településnél található, 11 éve használaton kívül lévő bauxitbánya valószínűleg hamarosan ismét üzemelni fog, mert egy magyar cég érdeklődik iránta. A vállalt nevét nem közli a jugoszláv hírügynökség.


A bánya több mint 1 millió tonna bauxitot rejt. A boszniai háború előtt mintegy hatvan főt foglalkoztatott az üzem, ahol föld alatti és külszíni fejtéssel bányászták a bauxitot. A háború idején a bánya minden munkagépe és létesítménye megsemmisült. A timföldet és alumíniumárukat előállító Mal Rt. árbevétele 2001-ben 50 milliárd forint volt, a nyeresége pedig elérte az 1 milliárd forintot. Az elmúlt évben az előzetes adatok szerint a társaság 40 milliárd forint fölötti árbevételt ért el, míg nyeresége megközelített az 1 milliárdot forintot. A cég termékeinek 70 százalékát exportálják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik