Belföld

A kért támogatás negyedét kapta a székesfehérvári Ikarusbus

Munkahelymegtartó támogatást kap az Ikarusbus Rt. székesfehérvári gyára a város munkaügyi kirendeltségétől. Az értékesítési nehézségekkel küzdő buszgyártó cég – amely tavaly háromszáz embert bocsátott el, és az év végén bizonytalan időre leállította a termelést Fehérváron – 2002 novemberében 448 munkahelyre kért fél évre 210 millió forint támogatást. Ennek az összegnek kevesebb mint negyedét kapja meg, 55,6 millió forintot.

Zimmermann József, a Fejér Megyei Munkaügyi Központ igazgatója a Népszabadságnak elmondta: az eredeti kérelemben szereplő összeg nem áll a központ rendelkezésére. Ezért tárgyalásokat kezdeményeztek az Ikarusbus Rt. vezetőivel, hogy módosítsák eredeti igényeiket: erre január 27-ig lett volna lehetőség. A cég azonban – annak ellenére, hogy bejelentették: nem kapták meg a várt moszkvai megrendeléseket, aminek érdekében a munkahelymegtartó támogatást kérték – ragaszkodott a 210 milliós támogatáshoz.

Zimmermann József elmondta: a tegnap megítélt 55,6 millió forint támogatás a megyei munkaügyi központ összes tartalékát elvitte. – Ezt az összeget azért ítéltük meg a cégnek, mert nem akartuk, hogy ennek hiánya miatt esetleg végleg bezárjon a fehérvári buszgyár – jelentette ki az igazgató, aki hozzátette: döntésük nem jelenti az ügy végleges lezárását, az Ikarusbus fellebbezést nyújthat be. A fellebbviteli eljárás végén a munkaerő-piaci alapot irányító testület dönthet úgy, hogy megnöveli a Fejér Megyei Munkaügyi Központ támogatási keretét.

Az Ikarusbus vezetői információk szerint ezen a héten Olaszországban tárgyalnak az áttételesen fő tulajdonos Ivecóval. Az Ikarusbus vezetői decemberben azt közölték: nem adják el a magyarországi vállalkozást, hanem annak további működtetését tervezik, akár úgy is, hogy nyugati tervezésű buszokat gyártanak majd Fehérváron. Az Ikarusbus az utóbbi három évben 25 millió eurót veszített magyar buszgyártó üzemein, mivel rövid távon sem hazai, sem külföldi megrendelésekre nem számíthat. Tavaly csaknem háromszáz embert küldtek el a cég fehérvári gyárából, és december elején bizonytalan ideig leállították a termelést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik