Belföld

Irakban rejtőznek Bin Laden emberei?

Tony Blair szóvivőjének nyilatkozata szerint a brit kormánynak bizonyítékai vannak arra, hogy az Al-Quaida terrorcsoport tagjai az iraki kormány védelmét élvezik. Ez az első eset arra, hogy a brit kormány egyértelműen összefüggésbe hozza az al-Kaidát Szaddám Huszein rendszerével.

Bagdad és a Bin Laden vezette terrorcsoport közötti kapcsolatra Blair néhány napja már utalt, jóllehet kevésbé egyértelműen. A miniszterelnök az alsóházi bizottsági elnökök előtti, évente esedékes meghallgatásán a múlt héten azt mondta: nincs közvetlen bizonyíték az Al-Quaida terrorszervezet és Bagdad kapcsolatára, de ez nem indokolja annak megállapítását, hogy nincs is semmiféle kapcsolat, sőt a szervezet és “egyes iraki emberek kapcsolata” bizonyosnak látszik.

Schröder továbbra is bizakodik

Gerhard Schröder az amerikai elnök beszéde után is úgy véli, elkerülhető az Irak elleni katonai csapás. A német kancellár szerdai nyilatkozata szerint Bush egyértelművé tette, hogy az Irakkal kapcsolatos döntés továbbra is a Biztonsági Tanács kezében van. Schröder üdvözölte Colin Powell azon nyilatkozatát, mely szerint a február ötödikén esedékes biztonsági tanácsi ülésen újabb bizonyítékokkal szolgálnak az iraki fegyverprogramokkal kapcsolatban. Németország szombaton veszi át az ENSZ legfelsőbb döntéshozó szervének vezető szerepét, így az ötödiki ülést már Joschka Fischer német külügyminiszter vezeti.

A Downing Street szóvivője ezt szerdán úgy pontosította: az iraki rendszer természetéből következik, hogy az Al-Quaida emberei nem lehetnének az országban, ha Bagdad hivatalosan nem lenne hajlandó menedéket nyújtani nekik.

A múlt héten rohamozta meg a Scotland Yard különleges ügyosztályának 150 fős osztaga London egyik legnagyobb mecsetjét, ahol hét személyt – hat észak-afrikait és egy kelet-európait, nem hivatalos hírek szerint egy albánt – vettek őrizetbe, fegyvereket, útleveleket foglaltak le, sőt, meg nem erősített brit lapértesülés szerint vegyi hadviselés hatásai elleni védőruhákat is találtak az iszlám vallási központban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik