Belföld

A bolgár áramexport a legversenyképesebb a Balkánon

Bár decemberben leállították a kozloduji atomerőmű két reaktorát, Bulgária továbbra is a Balkán legfontosabb áramellátója marad.

Bulgária továbbra is a fő áramszállító akar maradni a Balkánon, annak ellenére, hogy be kellett zárni a kozloduji atomerőmű két reaktorát.

A többi erőműegység hatékonyságának javításával fedezhető a hazai szükséglet és a szerződött export – mondta Milko Kovacsev energiaügyi miniszter szerdán. Egymilliárd dollár beruházás várható az ágazatban, ennek egy része már idén elkezdődik, elsősorban a hagyományos erőművek feljavítására.

A bolgár áramexport ezentúl is a legversenyképesebb a térségben – mondta a miniszter a Dow Jones hírügynökségnek. Bulgária várhatóan 5 milliárd kilowattóra áramot exportál az idén, 19 százalékkal kevesebbet a tavalyi 6,2 milliárdnál. A balkáni nemzetközi áramforgalom 45 százaléka Bulgáriából származik, a vevők: Törökország, Görögország, Szerbia, Koszovó, Macedónia, Albánia és Románia.

A két reaktor leállítása Kozlodujban csökkenti a tartalékkapacitásunkat, de intézkedünk a pótlásra – mondta a bolgár miniszter. A Duna menti Kozloduj négy elöregedett reaktorának bezárása Bulgária EU-tagságának egyik feltétele a csatlakozási tárgyalásokon. Két szovjet gyártmányú, egyenként 440 megawatt kapacitású reaktort állítottak le decemberben, másik kettő leállítása 2006-ban esedékes, bár még tárgyalnak a határidő eltolásáról.

Kozlodujban van két, egyenként 1000 megawattos, korszerűbb reaktor is, ezek biztonságát tovább javítják. Az erőmű a bolgár áram 40 százalékát termeli. A kormány decemberben elhatározta, hogy felújítja a másik, ugyancsak Duna menti, belenei atomerőmű építését. A költséget egymilliárd dollárra becsülik és külföldi befektetőket keresnek. Az építkezést a nyolcvanas években kezdték, de az 1990-es rendszerváltáskor abbahagyták. Addig 40 százalékban készült el a belenei atomerőmű, 1,5 milliárd dollár beruházásával.

Cseh gyártmányú, 1000 megawattos reaktorokat terveztek beépíteni. Remélik, hogy ősszel megkezdődhet az áramtermelés az első reaktorban – írta a hírügynökség. A bolgár erőművek közül hetet akarnak privatizálni az idén, és a korábban várt 300 millió dollárnál sokkal nagyobb bevételt várnak – mondta Kovacsev. Bulgária áramtermelő kapacitása jelenleg 10 300 megawatt.

A kozloduji atomerőművön kívül széntüzelésű és vízi erőművek működnek. Az idén elkezdik Marica Kelet 3 távhő- és áramtermelő erőmű feljavítását, 530 millió dolláros szerződésben az amerikai Entergy és az olasz Enel irányítja a munkát. Új széntüzelésű erőmű is épül a Marica Kelet szénmedencében, a munkát várhatóan ez év közepén kezdi az amerikai AES – mondta a bolgár energiaügyi miniszter.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik