Belföld

Továbbra is bizonytalanság a tőzsdén

Kedden 26,09 pontos emelkedéssel 7609,21 ponton nyitott a BUX. Az iraki háborús veszély miatt továbbra is bizonytalanság jellemzi a tőkepiacokat, és ez a Budapesti Értéktőzsdén is érezteti hatását - mondták a megkérdezett szakértők kedden reggel.

Csák Zoltán, a Quaestor Értékpapír Rt. üzletkötője csökkenést vár a háborús bizonytalanság miatt. Véleménye szerint a vezető részvények piacán eladói nyomás lehet, de nagy forgalomra nem számít.

Török Bálint, a Buda-Cash Brókerház Rt. elemzője az európai tőzsdék pozitív nyitása alapján rövid távon esélyt lát egy kisebb korrekcióra. Hozzátette, hogy az iraki helyzet miatt egyelőre nem várható a pesszimista hangulat alapvető megváltozása.

Kedden mérsékelt ütemben tovább esett a tokiói értéktőzsde fő mutatója. Folytatódott a fejlett technológiájú cégek papírjainak, a Sony-nak, Matsushita Electric-nek, vagy a Toyota-nak az eladása. A befektetőket változatlanul bizonytalanságban tartja az iraki háborús bizonytalanság valamint a Wall Street-i jegyzések esése. A 225 válogatott részvény Nikkei mutatója kedden 84,08 pontos, 1 százalékos esése után 8525,39-en zárt.

Csökkenéssel, de napi mélypont felett zártak hétfőn a New York-i tőzsde irányadó mutatói az ENSZ fegyverzetellenőrző csoportja vezetőjének jelentésismertetése után. A DJIA október 14-e óta először zárt 8000 ezer pont alatt. A Nasdaq Composite index 1325,27 ponton fejezte be a napot 1,3 százalék (16,87 pont) csökkenéssel. A DJIA 30 index 1,7 százalékkal (141,45 ponttal) 7989,56 pontra süllyedt, napi legnagyobb vesztesége 170 pont volt. Miközben csökkennek a részvényárak, tovább gyengült a dollár a háborús félelmekre, az arany ára padig több mint 6 éves csúcson állt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik