Belföld

Több bróker állásába került a forintspekuláció

A forint felértékelését kierőszakolni szándékozó spekulánsok dollár százmilliók elvesztésével kénytelenek szembesülni - közölte László Csaba pénzügyminiszter, aki kedden a Dél-kelet Ázsiai Tanulmányok intézetében tartott előadást.

A pénzügyminiszter hozzátette, “tudomásunk van arról, hogy egyes beruházási bankok és fedezeti alapok máris megváltak néhány brókerüktől, elemzőjüktől”. A Magyar Nemzeti Bank két hete együttesen 2 százalékponttal, 6,5 százalékra mérsékelte az irányadó kamatot, mintegy 5 milliárd eurót vásárolt fel a forint sáv sikeres védelméért folytatott beavatkozásakor.

László a Reuters beszámolója szerint megerősítette: ” a kormánynak és a központi banknak együttes szándéka, hogy nem értékeli fel a forintot a következő 18-24 hónapban, amivel az export versenyképességének fenntartása a célja “.

Magyarország várhatóan 2004-ben válik az Európai Unió tagjává és a kormány ez év második felében kitűz egy célidőszakot az euróhoz való csatlakozásra. Ez az időpont a legkésőbb 2009 lesz, de – mint megjegyezte- a magyar üzleti élet számára a 2007-es dátum megfelelőbb lenne.

A Reuters emlékeztet arra, hogy a forint drágulásával szembeni ellenállás azzal a következménnyel járhat, hogy a központi bank nehézségekbe ütközhet az infláció mérséklésében, márpedig az inflációt a következő években az euróövezethez való csatlakozás érdekében 3 százalék alá kellene leszorítani. László ezzel összefüggésben elmondta, hogy a kormány segítséget nyújt az MNB-nek azzal, hogy igyekszik leszorítani a 2004-es költségvetési hiányt a nemzeti termékhez viszonyított 3 százalékos szint alá az idénre előirányzott 4,5 százalékos mértékű hiányról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik