Belföld

Szerdán figyelmeztető sztrájk a szlovák vasútnál

A szlovák vasutasok szerdán hajnali 3 órától reggel 9-ig munkabeszüntetést tartanak. A sztrájk oka 25 helyiérdekű vasútvonal megszüntetése és száz helyközi járat csökkentése.

Bár a nemzetközi forgalmat nem érinti a sztrájk, a határokon átnyúló helyközi vasúti összeköttetéseket igen. Az MTI-nek a MÁV-tól kapott tájékoztatása szerint egyes vonatok a sztrájk miatt nem, mások nagyobb késésekkel közlekednek.

A sztrájk közvetlen oka, hogy szlovák közlekedési miniszterés a vasúti szakszervezet vezetője közti tárgyalások nem vezettek eredményre: Pavol Prokopic miniszter továbbra is ragaszkodik a személyszállítás csökkentéséhez és 25 helyiérdekű vonal megszüntetéséhez február 1-től. Hangsúlyozta, hogy a
személyszállítás veszteségeinek fedezetére nincs pénz, ugyanakkor további takarékossági intézkedésekre figyelmeztetett.

Szlovákiában egymás követik a szárnyvonalak megszüntetése elleni tiltakozások: a múlt szombaton a Drégelypalánkkal szomszédos Ipolyságon (Sahy) az Ipoly Unió és más civil szervezetek tiltakoztak a határátkelő-városka főterén. A mintegy háromszáz ember az ellen emelte fel szavát, hogy a szlovák kormány egyetértett a vasúti társaság elhatározásával, amely szerint az ország szárnyvonalainak többségén február elsejétől megszüntetik a személyforgalmat. Ez legalább háromezer vasutas munkahelyét érinti, valamint több tízezer bejáró diák és ingázó munkavállaló mindennapi életét nehezíti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik