Belföld

Még egy hónap haladék Iraknak?

Irak még mindig nem működik együtt teljes mértékben az ENSZ fegyverzetellenőreivel, és nem tud elszámolni jelentős vegyifegyver-készletekkel. Másrészt lehetővé tette a helyszíni szemlét azokban a létesítményekben, ahová a szakértők be akartak jutni. Ezt tartalmazta a Biztonsági Tanács hétfői ülésén tartott beszámoló. A BT szerdán ismét összeül, s alighanem meghosszabbítja az ellenőrzést.

Irak nem tud elszámolni a VX-ideggázból és a lépfene kórokozóiból korábban felhalmozott készleteivel. Bizonyítékok vannak arra, hogy utóbbiból jelentős mennyiséget azután is megtartottak, hogy annak megsemmisítését jelentették. Másrészt az ENSZ és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőreit beengedték mindenhová, ahol helyszíni szemlét akartak tartani. Többek között ezeket a megállapításokat tartalmazta a világszervezet ellenőreit vezető Hans Blix és a NAÜ főigazgatója, Mohamed el-Baradei által az ENSZ Biztonsági Tanácsában az iraki vizsgálat két hónapja után adott szóbeli beszámoló.

Blix szerint a tucatnyi üres vegyi robbanófej is azt tanúsítja, hogy Iraknak többet kellene tennie, ha meg akarja győzni a világot szándékai őszinteségéről. A svéd diplomata úgy véli, Irak még most sem ébredt rá arra, mit vár el tőle a külvilág, ha el akarja kerülni a háborút. el-Baradei szerint a NAÜ szakemberei egyelőre nem találtak bizonyítékot Irakban a régi atomprogram folytatására, ám a teljes bizonyossághoz még szükség lenne néhány hónapos helyszíni vizsgálatra.

Irak Bagdadban és New Yorkban is határozottan azt állította, hogy mindenben együttműködött az ellenőrökkel, és nincsenek tömegpusztító fegyverei. Nadzsi Szabri külügyminiszter ismét azzal magyarázta az amerikai és brit vádakat, hogy rá akarják tenni a kezüket az iraki olajkincsre.
[Népszabadság]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik