Belföld

Medgyessy tanácsokat vár a gazdasági sikerekhez

A gazdaság élénkítésére - nagyvállalati vezetők bevonásával - munkacsoport felállítását javasolja Medgyessy Péter miniszterelnök. A kormányfő kedden Budapesten több nagyvállalati vezetővel találkozott.

A miniszterelnök hangsúlyozta: szorgalmazza, hogy rendszeres párbeszéd jöjjön létre a magyarországi központú vállalatok képviselőivel. A kormányfő több témában kérte a vállalkozók véleményét: a gazdálkodás pénzügyi feltételrendszere, fejlesztési lehetőségek, adózási körülmények, kamatkondíciók.

A miniszterelnök a vállalkozók javaslatait várja az elmúlt időben bekövetkezett gyárbezárásokkal összefüggésben. Kiváncsi, hogy a vállalatvezetők szerint mivel magyarázhatóak a bezárások, miben látják a kormány, illetve egyéb más szervek, például a jegybank teendőit.

Szeretnék javaslatot, tanácsot kapni, hogy mit tegyünk a jelenlegi dekonjunkturális helyzetben a magyar gazdaság sikere érdekében – mondta Medgyessy Péter. Hozzátette: van olyan teendő, ami már 2003-ban is napirendre tűzhető. Véleménye szerint azonban már most el kellene gondolkozni a 2004-es időszak feladatairól is.

Bogsch Erik, a Richter Gedeon Rt. vezérigazgatója elmondta: a legfontosabb kérdés a gazdaság versenyképességének javítása. Úgy érezzük, hogy a felelősségünk ebben a dekonjunkturális helyzetben nagyobb, mint korábban – fűzte hozzá a vezérigazgató.

Bogsch véleménye szerint mindenképp beszélni kell az árfolyam- és a bérpolitikáról. Mint mondta, a forint az exportálók számára változatlanul erős, ugyanakkor az importot megkönnyíti és ezért a belföldi értékesítésben is problémát okoz. Az EU-csatlakozással kapcsolatban a vezérigazgató azt kérte, hogy a megfelelő törvények, rendeletek megalkotásában vehessenek részt a nagyvállalatok képviselői is.

A Richter Rt. vezérigazgatója az ipar- és szektorpolitikával kapcsolatban elmondta: közösen meg kellene keresni azokat a területeket, ahol a hozzáadott szellemi érték minél nagyobb, és az oktatást, valamint a kutatás-fejlesztést ebbe az irányba terelni.

Bogsch Erik kiemelten szólt a regionális terjeszkedés kérdéséről. Leszögezte: a magyar piac kevés. Véleménye szerint a tradicionális piacokon, elsősorban a környező országok, a FÁK-országok piacain még jók a lehetőségek, ezért a saját erőfeszítéseik mellett itt szeretnének támogatást kapni.

Ha itt nem sikerül előre lépni, akkor 10 év múlva ezek a vállalatok nem lesznek versenyképesek – tette hozzá Bogsch Erik. A találkozón részt vett még Jancsó Péter, a Rába Rt. elnöke és a Graboplast Rt. vezérigazgatója, Bojár Gábor, a Graphisoft Rt. elnöke, Bajnai Gordon, a Wallis Rt. vezérigazgatója, Székely Péter, a Transelektro Csoport elnöke, Tolnai Lajos, a Magyar Alumínium Rt. elnöke, valamint Koji László, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik