Belföld

Elemzők szerint Járai feladta az inflációs célt

Az MNB gyakorlatilag azt jelentette be, hogy az idei évre feladta az inflációs célt - mondták kedden londoni befektetési elemzők, akik azonban eltérően vélekedtek a pénzügypolitika várható további irányáról.

Előzőleg Járai Zsigmond jegybankelnök azt mondta, hogy az idei cél teljesülésére az MNB befolyása – az idő rövidsége miatt – minimális, és a monetáris politika alakításánál elsősorban a 2004-es és azt követő célokat kell szem előtt tartani.

Dwyfor Evans, a Bank of America feltörekvő piaci elemzője ezt azzal indokolta az MTI-nek, hogy az idei év elejét inflációs szempontból változatlanul a magas olajárak és a magas reálbér-emelkedés uralja Magyarországon, s különösen belezavar a képbe az iraki helyzet. Mindehhez jött a kényszerű 2 százalékpontos kamatcsökkentés, s ez együtt oda vezetett, hogy az MNB jó eséllyel feladta az idei év végi inflációs célt.

Az is az idei decemberi 4,5 százalékos cél feladására utal, hogy most jelent meg először hivatalosan 2004 vége, mint inflációs célkitűzési időpont – mondta Evans. A 2004-es év végi célkitűzés hangsúlyozásával Járai Zsigmondnak valószínűleg a kamatemelés halasztása volt a célja az elemző szerint.

A korábbi várakozás az volt, hogy az MNB inkább előbb, mint később ismét kamatot emel. Ez most kitolódni látszik, egyszerűen azért, mert 12 hónappal kitolták az inflációs célt is – mondta a Bank of America elemzője.

Evans szerint az MNB-t valószínűleg valamelyest aggasztja az is, hogy a forint ismét 242-243 forint/euró körül jár, és ezen a szinten nem nagyon akar kamatot emelni, nehogy a forint 240 alá erősödjön vissza. – Később azonban majd szigorítani kell, éppen azért, hogy tartani lehessen a most 2004-re tett inflációs célt – tette hozzá.

Adam Slater, a Credit Agricole Indosuez kelet-európai makroelemzője szerint az MNB már az elmúlt hetekben “fokozatosan csökkentette elkötelezettségét” a 2003 végi inflációs cél tartása mellett, és Járai Zsigmond hétfői nyilatkozata csak megerősíti ezt. Az idei évre adott hivatalos előrejelzést gyakorlatilag 12 hónappal áthelyezték – mondta.

Tekintve, hogy mi ment végbe a forint árfolyamában az utóbbi időszakban és a bérek terén is, az MNB csak azt a realitást ismerte el, hogy a 2003-as év végi célkitűzés egyre irreálisabbá vált még saját előrejelzési modellje alapján is – mondta.

Slater szerint az inflációs cél dátumának kitolása után ebben az évben gyakorlatilag kizárható a pénzügypolitikai szigorítás, sőt a kamatcsökkentés is elképzelhető, hiszen már nem kell agresszíven védeni az inflációs célt. Az elemző ettől nem vár erősebb forintleértékelődést, de azt is valószínűtlennek nevezte, hogy a valuta visszatér a két-három héttel ezelőtt mért szintekre. – A forint jó eséllyel a 240-250 forint/euró közötti sávban marad, amivel a kormány nagyon meg lesz elégedve – tette hozzá.

Slater decemberre 5,0 százalékos 12 havi inflációt jósolt, vagyis fél százalékponttal magasabbat az eredeti célsáv tetejénél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik