Belföld

Távmunka – ahol már működik

A kormány ugyan még csak támogatandó célnak tekinti a távmunkát, de van olyan cég, ahol már több éve eszközként használják. A tökéletesített távmunka létező módszer Magyarországon.

A távmunka nem újdonság a NeGral informatikai tanácsadó és szolgáltató Kft.-nek. Öt éve ugyanis ebben a foglalkoztatási formában dolgozik a munkatársak nagy része. Felhalmozódott tapasztalataikat és az évek során kialakult tökéletesített rendszert összefoglalták az Alkalmazott Távmunka Módszertanban (ATM). Céljuk a távmunka gyakorlati oldalainak bemutatása, és létjogosultságának bebizonyítása. Evégett szeretnék életre hívni a vállalatok felett álló alapítványt, amely a távmunka társadalmi hatásait is megvizsgálná.

Öt éve tökéletesítik 

A NeGral azért döntött az öt éve még alig ismert munkamódszer mellett, mert céljainak ez felelt meg leginkább. A távmunka rugalmasságát kihasználva a cégnél regisztrált majdnem kétezer informatikus segítségével olyan tudásbázist tudtak létrehozni, amivel akármilyen szakmai problémát, ügyféligényt ki tudnak elégíteni. A távmunka professzionális alkalmazásával az informatikusok saját szakterületükre koncentrálhatnak, nem kell semmilyen egyéb, pótlólagos teendőkkel foglalkozniuk. 

Részfeladatokra bontva

A hatékony távmunka titka a NeGral szerint az üzleti folyamatok meghatározása. A ügyfeleknek elkészített rendszertervet fázisokra, munkafolyamatokra, végül olyan részfolyamatokra bontják, amelyek további elemekre már nem oszthatóak. Ezeket személyekhez rendelik, akiknek határidőre el kell készülniük. Az ügyfelekkel egyébként személyesen is kommunikálnak a cég egyes munkatársai.

A csúszásokat a NAS (NeGral Administration System) rendszer segítségével tudják elkerülni. A NAS automatikusan ellenőrzi a tagokat. Ha valaki nem teljesíti időben az általa elvállaltakat, a rendszer levelet küld a projekt összes résztvevőjének, így figyelmeztet a csúszásra.

A belső portálon mindenki nyomon tudja követni a vállalat tevékenységét. A fejlesztési igazgató pedig folyamatosan ellenőrzi, hogy a regisztrált munkaidő vagy a munkaeredmények alapján a távmunkás el fog-e készülni a rá bízott feladattal.

Mérni, ellenőrizni, elválasztani 

A BPP és a NAS segítségével jól meghatározható, mely munkafolyamatok függetlenek egymástól, könnyű a távmunkásokat ellenőrizni és a folyamatokat mérni. Általában ez a három tényező – mérhetőség, ellenőrizhetőség és munkafolyamatoktól történő elszigetelés – okoz gondot a munkaadóknak, ezért nem alkalmazzák a távmunkát. 

Kiküszöbölt hátrányok

A projektek természetesen egy nagyobb rendszerbe, a szervezetbe ágyazódnak, amelyet a cég munkatársai szintén üzleti folyamatokra bontottak, és egy piramisban ábrázoltak (BPP=Business Process Pyramid). A szintekre osztott piramis legfelső eleme a cégvezetés, ez alá rendeződik minden, a legalsó szinten pedig a részfeladatok találhatóak.

Ebben a rendszerben találják meg helyüket az egyes megbízások, így az egyes folyamatok függősége jól látható és követhető. Távmunkában azok a feladatok végezhetőek, amelyek nem kapcsolódnak más üzleti folyamatokhoz, illetve ezek a kapcsolódások nem igényelnek fizikai kapcsolatot.

Társadalmi hatások – egyelőre nyitott kérdés

A távmunkától a munkaadók és a munkavállalók is idegenkednek, mert az egyénre gyakorolt hatásairól semmit sem tudnak. A távmunka társadalmi hatásainak felmérésére kezdeményezte a NeGral egy alapítvány létrehozását. A multinacionális cégek hazai leányvállalatai és a Mozgáskorlátozottak Országos Szövetsége máris nagy érdeklődést mutatnak iránta.

Egyelőre olyan kérdésekre sincs még válasz, mint például az, hogy mit kezd a távmunkás a felszabadult idővel. Többet fog dolgozni? Vagy szabadidős tevékenységekre fordítja? Ugyanilyen fontos kérdés a távmunka egyénre gyakorolt hatása. Elszigetelődik-e így a társadalomtól? Kiszorul-e a munakerőpiacról? Elveszti-e a kapcsolati tőkéjét?

Ugyanakkor számos adó- és jogkövetkezménye is van a távfoglalkoztatás elterjedésének. Attól a kérdéstől kezdve, hogy az otthon elszenvedett balesete munkahelyinek számít-e, egészen a nyújtandó adókedvezmények problémájáig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik