Belföld

Szlovákiai roma nőket sterilizáltak?

Független kutatóknak szlovákiai roma nők arról számoltak be, hogy akaratuk ellenére sterilizálták őket - írta a The Independent on Sunday, amely szerint a héten erről hivatalos jelentés is napvilágot lát Brüsszelben.

A vezető brit liberális vasárnapi lap értesülése szerint emberi jogi szervezetek vizsgálatai erős bizonyítékokat tártak fel arra, hogy Szlovákiában valószínűleg sok száz roma nőt tettek meddővé.

Jóllehet az EU megfigyelői időről időre hangot adnak aggályaiknak a félmilliós szlovák roma kisebbséggel szembeni bánásmód miatt, a jelek szerint azonban ők sincsenek tudatában a roma nők elleni orvosi bűncselekmények elterjedtségének – áll a cikkben.
Amerikai, szlovák és cseh kutatók – akik a lap szerint a most beterjesztendő jelentést készítik – arra a következtetésre jutottak, hogy egyes orvosok saját kezükbe vették a roma népességgyarapodás megfékezését, és a hatóságok szemet hunynak e gyakorlat felett. A kutatás amerikai vezetője elborzasztónak nevezte, hogy 2003-ban Európában ilyesmi megtörténhet.

A The Independent on Sunday cikkének szerzője – akinek saját jelentését kedden a BBC rádió is közli – személyesen találkozott Kelet-Szlovákiában egy roma asszonnyal, aki elmondta: tavaly áprilisban császármetszéssel ikreket szült, s amikor távozni készült a kórházból, az orvos bevitt hozzá egy formanyomtatványt, követelve, hogy írja azt alá. A nyomtatványból kiderült, hogy a műtét során sterilizálták az anyát, s utólag kérték aláírását az ezt tartalmazó zárójelentésre. A brit lap szerint a térség roma településeit járó kutatóknak és ügyvédeknek eddig 110 roma nő mondta azt, hogy akarata ellenére sterilizálták. Az egyik érintett kórház újszülöttosztályának főorvosa a lapnak nyilatkozva tagadta, hogy ott ilyesmi megtörtént volna.

A The Independent on Sunday szerint emberi jogi csoportok számos pert készítenek elő, és ha szlovákiai bíróságokon nem jutnak eredményre, európai jogi fórumok elé viszik az ügyeket.
“Magyarországon még nem volt arra példa, hogy akaratán kívül sterilizáltak volna valakit. Persze az is lehet, hogy nem tudunk ilyenekről. Egy biztos, a vidéken élő roma asszonyok igen nehezen tudják képviselni az érdekeiket, ez itthon is gondot okoz – közölte lapunkkal Orsós János, aki egy kis községnek, Hidas cigány önkormányzatának volt a vezetője négy évig. “Ha a hír igaz, akkor megdöbbentő, hogy ilyesmi előfordul a XXI. században” – vélekedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik