Belföld

Kedvezményes hitel iskolafelújításra

Alacsony kamatú, hosszú lejáratú hitelt vehetnek igénybe a jövőben az iskolák fenntartói az épületek felújításához - írja a Népszabadság. Az erről szóló megállapodást hamarosan aláírja az oktatási tárca egy pénzintézettel.

Az Oktatási Minisztérium megállapodást köt egy száz százalékig magyar tulajdonban lévő pénzintézettel, hogy az iskolafenntartók kedvezményesen kaphassanak hitelt az épületek felújításához. Erről Hiller István politikai államtitkár tájékoztatta lapunkat. Elmondta: a fenntartó önkormányzatok a tervek szerint még az idei tanév befejezése előtt hozzájuthatnak majd az alacsony kamatú, hosszú lejáratú hitelhez, amelyet a fűtés és a világítás korszerűsítéséhez, mozgássérültek számára az iskola hozzáférhetővé tételéhez, illetve kisebb mértékben teljes iskolafelújításhoz igényelhetnek.

Hiller István elmondta: az intézményfenntartók a hitelt felvehetik abból a célból is, hogy biztosítsák a szintén iskolafelújításra kiírt PHARE-pályázat elnyeréséhez szükséges önrészt. Ez utóbbi, 23 millió euró (5,75 milliárd forint) keretösszegű pályázatot várhatóan február második felében írják majd ki. Az önkormányzatok ezt követően 60 napig pályázhatnak: informatikai korszerűsítésekre 17–83 ezer euróra, épületfelújítás céljából pedig legalább 50–250 ezer euróra.

Mint arról korábban írtunk: az iskolák felújítása elengedhetetlenné vált, mintegy 500 oktatási épület állapota egészségre káros hatású lehet, több mint száz intézményben pedig nincsen angol WC. Az épületek többsége elöregedett állapotban van: a 13868 óvoda, általános iskola, középiskola 13 százaléka 1900 előtt, 40 százaléka pedig 1945 előtt épült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik