Belföld

Féreg bénítja az internetet

Szombaton délelőtt pusztított legnagyobb erővel a számítógépes féreg Magyarországon, az internetes adatforgalom lelassulásával több weboldal elérhetetlenné vált.

Villámgyorsan fertőzte meg a hálózatot a vírusszerű támadás: Japántól az Egyesült Államokig mindenhol éreztette hatását, és csúcsán 20 százalékkal fogta vissza az internet teljesítményét. Az FBI speciális szakemberei már nyomoznak az ügyben. Itthon szerencsére nem hétköznap pusztított, szombat délelőtt lassította le leginkább az adatforgalmat. A féreg a Microsoft SQL Server 2000 egy már régóta ismert biztonsági rését kihasználva rombol.

2002 – a férgek éve 

Az elektronikus levelezés és az internet elterjedésével a vírusok célpontjává vált a világháló: a legkönnyebben így tudnak mindenhova behatolni, és a legnagyobb pusztítást végezni. A férgek többféle módon képesek a számítógépeket megfertőzni, weboldal, e-mail, script, hálózati megosztáson keresztül. A leggyakoribb az elektronikus levéllel érkezett férgek, 83 százalékuk így jut be a vállalatokhoz – mondta az Origónak Gombás László, a Symantec Magyarország vírusszakértője. Egyre gyakoribb, hogy az elektronikus kártevőket fejlesztők popsztárokról, híres emberekről nevezik el dédelgetett gyermeküket, a férgeket. Tavaly a sort Avril Lavigne-ről, a kanadai punk trendi tinédzser énekesről elnevezett féreg zárta, amely Avril fényképeivel csábította a rajongókat, hogy aztán tönkretegye gépüket. Korábban Britney Spears, Bill Clinton, Shakira és Anna Kurnyikova tizedelte a számítógépeket.

Code Red újra?

A szakemberek a 2001 nyarán történt Code Red vírustámadáshoz hasonlították az új féreg hatását, mert mindkettő jelentősen lassította az adatforgalmat. Külföldön kedden ütötte fel a fejét az egyelőre V32.SQLexp.worm névre keresztelt új elektronikus kórokozó, és villámgyorsan megfertőzte a hálózatot – a digitális távközlési vonalakat, a honlapböngészést, valamint az elektronikus levelezőrendszert -, elterjedve az internetre kapcsolt szervereken, illetve személyi számítógépeken.

Azokat a PC-ket támadta meg, amelyeken SQL Microsoft-adatbázis található, de más alkalmazásokat is veszélyeztetett. A támadót kifejezetten agresszívvá fejlesztette szülőatyja, másodpercenként több ezer rohamot indít, 376 byte-os csomagokat küld villámsebesen egymás után ezzel lassítva az adatforgalmat. A felhasználók azt érzékelhették, hogy jóval több időt vesz igénybe a levelezés, a bejelentkezés és böngészés. A gép újraindításával általában megszűnik a probléma – nyilatkozták szakemberek a Népszabadságnak.

Magyarország – hétvégi csúcs

Ihász Sándor, a magyarországi előfizetők 40-50 százalékát képviselő Axelero Internetszolgáltató Rt. informatikai igazgatója vasárnap az MTI-nek elmondta, hogy előző nap reggel észlelték a “féreg” által keltett nagy forgalomnövekedést, amely a hálózati eszközök túlterhelését idézte elő. Tájékoztatása szerint a támadást szombat délre gyakorlatilag sikerült hálózatukról kiszűrniük, és stabilizálódott a helyzet: délutánra beállították a megfelelő szűréseket és lokalizálták a fertőzött gépeket.

A legnagyobb problémát ilyen esetekben a hálózati túlterhelés okának megállapítása jelenti. A féreg – amelyet mostanra analizáltak, és így már tudnak ellene védekezni – elsősorban a felhasználóknak okozott kárt a rendszer lelassításával, emellett azonban sokaknak jelentett munkát, s a szoftverkomponenseket is veszélyeztette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik