Belföld

A dél-amerikai piacot kérik a legnagyobb horvát sörgyárért

A Heineken 45-55 millió euróért többségi tulajdonosa lehet a legnagyobb horvát sörgyárnak, amennyiben a dél-amerikai sörpiacon szabad utat enged a Karlovacka főrészvényesének.

A világ negyedik legnagyobb sörgyártó cége, a Heineken tárgyalópartnere a chilei Andronik Luksic sem tekinthető kishalnak az üzleti világban.


327. a Forbes listáján


Luksic horvát bevándorlók unokája, aki két fivérével olyan családi vállalkozást tudhat magukénak, amely a Forbes magazin 500-as listáján tavaly a 327. helyet foglalta el. A Luksic-csoport elsősorban a rézbányászatban, a szállodaiparban és a pénzügyi szférában érdekelt. Övék a legnagyobb chilei bank a Banco de Chile. Emellett az argentin és a chilei sör és borpiacon vannak komolyabb érdekeltségeik.


Dalmácia csak hobbi


A horvátországi befektetéseket, köztük a dalmáciai hotelvásárlásokat csak hobbinak tekinti Andronik Luksic. Úgy tűnik, most mégis kivételt jelent a Karlovacka sörgyár, melynek 30 százalékát néhány évvel ezelőtt meglehetősen kedvező áron vásárolta meg a Luksic csoport a horvát vagyonügynökségtől, majd további 40 százalék fokozatos felvásárlását követően kisebbségi tulajdonosból főrészvényessé vált.


Izgalom a zágrábi tőzsdén


A zágrábi tőzsdén komoly izgalmat keltett néhány nappal ezelőtt a Heineken vételi ajánlata. A Karlovacka részvényekre spekulálók lázas kereslete nyomán 24 órán belül 590 kunáról 850 kunára emelkedett az árfolyam.


Stop Dél-Amerikában?


A Karlovacka többségi részének eladásáról most folyó tárgyalásokon a kiszivárgott információk szerint a legnagyobb horvát sörgyárért cserébe a chilei és az argentin, illetve általában a dél-amerikai sörpiacról való lemondást kéri a Heinekentől a Luksic-csoport. A Heineken söröket Európában, az Egyesült Államokban és Ázsiában árusítják. A Dél-Amerikában érdekelt Luksic-csoportnak mégis van mitől tartania, hiszen tavaly a Heineken már megjelent a közép-amerikai piacon: 56 millió dollár készpénzért megvásárolta a Cervecerias Brau-Panama sörgyárat. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik