Belföld

Csökken a nyílt közbeszerzések aránya

Évről évre nő az állami megrendelések összértéke. A nyílt közbeszerzési eljárások részesedése azonban szinte töretlenül csökken - olvasható a Magyar Hírlapban. A zárt közbeszerzési pályázatok többségét a Miniszterelnöki Hivatal írja ki. Ezt a kancelláriaminiszter azzal magyarázza, hogy a rövid határidők miatt nincs lehetőség a normál tendereztetésre. A közeljövőben a március 15-ei ünnepségek megrendezésére írnak ki meghívásos pályázatot.

A Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter kategorikusan cáfolta azokat az ellenzéki vádakat, miszerint az úgynevezett zárt pályázatok valójában a klientúra munkához juttatását szolgálnák. Mint ismert, az ellenzék bírálta a kormányt, például a Parlament előtti jégpályára, a kormányfői EU-levél grafikai munkáira kiírt tender miatt. A legnagyobb vihart pedig a Nagy Sándor vezette területfejlesztési államtitkárság részére bérelt Hattyúház-üzlet váltotta ki.

“A meghívásos pályáztatás nem a jogszabályok megkerülését jelenti, hanem a pályáztatás törvényes, nemzetközileg is alkalmazott módját” – szögezte le Kiss Elemér. Hozzátette: elrendelte, hogy ha a jövőben sürgős ügyben meghívásos pályázatra kerül sor, azt egy pályázóval nem lehet lebonyolítani. A “normál” pályázatok értékéhez képest elenyésző összeget képviselnek a meghívásos pályázatok. Ezek egy részénél a kormánydöntésben szereplő határidő eleve rövidebb annál, mint ami egy teljesen nyíltan kezelt közbeszerzési eljárás során a szolgáltató vagy az eladó kiválasztásához szükséges – nyilatkozott a kancelláriaminiszter.
Azt a Fidesz sem állítja, hogy nem tartják be a törvényeket, ám a kormány farizeus magatartása miatt firtatják a közbeszerzési pályázatok elmaradását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik