Belföld

A csatlakozás vonzza a külföldi tőkét

A Magyarországon működő külföldi vállalkozók 2002. október végéig öszszesen 28,573 milliárd eurót fektettek be hazánkban. Az érintett cégeket képviselő kamarák, kereskedelmi irodák vezetői nagy reményeket fűznek uniós felvételünkhöz - írja a Népszabadság , de figyelmeztetnek: a 2004. május elsejei belépési dátum mérföldkő, de nem végállomás.

A Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) ügyvezető elnökségi tagja, Wolfram Klein örömmel fogadta, hogy Koppenhágában megszületett az Európai Unió érdemi döntése tíz új tag, köztük Magyarország jövő májusi felvételéről. Most az EU-belépés gyakorlati feladatai következnek, s e téren még bőven akad Magyarországnak tennivalója – folytatta az üzletember. Ide sorolta a vámeljárásokban, a statisztikai előírásokban bekövetkező módosításokat, mindazt, amit a vállalkozásoknak még ezután kell a gyakorlatba átültetniük. Mindez különösen a kis- és középvállalatok számára jelent számos tennivalót – olvasható a Népszabadságban.

Problémaforrásként jelölte meg a DUIHK ügyvezetője a túl erős forintot is, amely – a németországi piacokon tapasztalható nehézségekkel súlyosbítva – megnehezíti az itt működő, exportorientált német érdekeltségek tevékenységét. Kitért arra is, hogy az utolsó időszakban általában visszaestek a külföldi német nagybefektetések, ugyanakkor a kis- és középvállalkozások körében a korábbinál élénkebb érdeklődés tapasztalható Magyarország iránt.

A többségükben amerikai cégeket tömörítő kamarai szövetség, az AmCham ügyvezető igazgatója ugyancsak megerősítette, hogy tagjaik reményeket fűznek a közelgő magyar EU-csatlakozáshoz. Fáth Péter elöljáróban megjegyezte, hogy a profi módon menedzselt cégekre az új helyzetben sem várnak különösebb, pótlólagos feladatok. Azok, amelyek az Európai Unió piacain tevékenykednek, már évekkel ezelőtt azért jöttek Magyarországra, mert számoltak majdani EU-belépésünkkel. – Ennek a gyümölcse érik be 2004. május 1-jével – szögezte le az igazgató, hozzátéve, hogy a közeljövőben olyan további – mindenekelőtt közepes méretű – amerikai cégek megélénkülő érdeklődésére számít, amelyek eddig nem fordítottak különösebb figyelmet a magyarországi befektetési és más üzleti lehetőségekre. Az AmChamnél mindenesetre máris gyakoribb az ilyen vállalkozók felbukkanása.

Ha az ország versenyképessége növekszik, nincs ok az aggodalomra – véli az ügyvezető igazgató. Megemlítette, hogy a forint jelenlegi árfolyama nem kedvez az exportőröknek, márpedig az AmCham-vállalatok többsége ebbe a csoportba tartozik, ők állítják elő a teljes magyar kivitel több mint felét.
[Népszabadság]

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik