Belföld

Õsszel osztják a munkakártyát

Várhatóan az év második felében újra bevezetik a tíz éve megszűnt munkakönyvet pótló új munkaügyi nyilvántartást. Most virtuális munkakártyán válnak ellenőrizhetővé, illetve dokumentálhatóvá a munkaviszonyra vonatkozó adatok. Egy felmérés szerint kedvező a munkakártya fogadtatása.

Elkészült az a megvalósíthatósági tanulmány, amelynek alapján a kormány bevezeti a munkaügyi regisztrálásra szolgáló munkakártyát. A munkavállalók adatait tartalmazó, mindenki számára kötelező regisztrációra azért van szükség, mert tíz évvel ezelőtt megszüntették a munkakönyvet, s így szinte ellenőrizhetetlenné vált, valóban befizették-e a cégek alkalmazottaik után a közterheket. Információink szerint első lépésként csak virtuális (elektronikus) munkakártyák lesznek, s először majd a pályakezdő fiatalok kapják kézhez is az igazolványt. Azért ők, mert náluk kell a legkevesebb adatot megjeleníteni. A munkakártya tartja majd nyilván a foglalkoztatási időtartamot, az egészség- és a nyugdíjbiztosítóhoz beküldött járulékelszámolási adatokat, amelyek segítségével ki-ki ellenőrizheti azt is, eleget tett-e a munkáltatója a dolgozó javára szóló tb-befizetési kötelezettségének. Az igazolvánnyal megoldódik az a probléma is, hogy a nyugdíjba vonuló kezében nem volt olyan dokumentum, amely regisztrálja a munkában töltött évek számát, s a nyugdíj megállapításához irányadó keresetet.

A Horn-kormányban is munkaügyi miniszteri posztot betöltő Kiss Péter már 1996-ban is szorgalmazta a munkaügyi nyilvántartás korszerűsítését, az 1992-ben megszüntetett munkakönyv helyett bevezetendő nyilvántartást. A tárgyalások végül a koncepció elvetéséhez vezettek, a központi nyilvántartás több milliárd forintos költségét ugyanis se a kormányzat, se a munkáltatók nem vállalták.

Az elektronikus munkaügyi regisztrálás ügyét a Medgyessy-kormányban Kiss Péter ismét felvetette, most azonban már a társadalombiztosítási adatbázissal kiegészítve. A kellő szakmai előkészítés érdekében a szaktárca a múlt év őszén közbeszerzési pályázatot írt ki megvalósíthatósági tanulmányra. A most elkészült tanulmányban helyet kapott az az előzetes felmérés is, amely szerint a munkaadók és a munkavállalók körében is pozitív a munkakártyaprogram fogadtatása. Az elektronikus munkaügyi nyilvántartás bevezetésének részleteiről a szakminiszter hétfőn sajtótájékoztatón számol be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik