Belföld

Richter – egy regionális multi

A legnagyobb magyar gyógyszergyár Lengyelországot ostromolja. 51 százalékos tulajdonjogot szerzett a GZF Polfában. Háromszázalékos részesedés a cél Európa második legjelentősebb piacán.



 Hét nap az áremelésig

A társadalombiztosítás által támogatott gyógyszerek ára február 1-jétől átlagosan 3,2 százalékkal emelkedik, de a legolcsóbb (550 forint alatti) termékek esetében ennél nagyobb emelést érvényesíthetnek a gyártók. Az Egis nyilvánosságra hozott adatai alapján az általuk forgalmazott támogatott gyógyszerek átlagosan 8,1 százalékkal (a szabadáras termékekkel együtt 7 százalékkal) drágulnak. A Richter esetében az áremelés mértéke nem ismert, de ennek híján Beke Zsuzsa, a társaság PR vezetője szerint bizonyos gyógyszerek léte veszélybe került volna (különösen a legolcsóbbaké). A júliusi árváltoztatásról szóló tárgyalások április elején kezdődnek, a gyógyszergyárak képviselői hosszabb távra tekintő világos koncepció kidolgozását remélik ezektől. 

A Richter és a GZF Polfa vezetőinek közös prezentációival, valamint az új üzem sajtóbemutatójával végérvényessé vált az évek óta napirenden tartott lengyelországi akvizíció. Az árbevételét tekintve legnagyobb hazai gyógyszergyár a ’90-es évek közepe óta követi kelet-közép-európai piaci jelenlétének erősítésére irányuló stratégiáját. Ennek keretében 1998-ra már Oroszországban (Farmograd), Ukrajnában (Kijevoblfarmacija) és Romániában (Armedica) is termelőkapacitásokat épített ki, illetve vásárolt meg. Most ezek mellé gyűjtötte be – hivatalosan tavaly augusztusban – 125 millió zloty, 7 milliárd forintnyi befektetéssel a GZF Polfa 51 százalékos pakettjét. (A fennmaradó 49 százalékos tulajdonrész megvételére 2006-ig szóló opciója van a társaságnak.)

A grodziski gyár

A GZF Polfa központja Varsótól 32 kilométerre, Grodziskban van. Ott található az 1998-ban 20 millió dolláros beruházásból létrehozott, igen korszerű, GMP-szabványoknak megfelelő, készgyógyszergyártó új üzem.

A 36 hektáron elterülő gyár 1060 dolgozót foglalkoztat, árbevétele 2001-ben 144,4 millió zloty (8,5 milliárd forint), üzemi eredménye pedig 18,2 millió zloty (1,1 milliárd forint) volt. A 2002-es adatok egyelőre nem nyilvánosak, de a két hét múlva esedékes gyorsjelentés konszolidált beszámolójából már ki fognak derülni.

A grodziski gyár magas színvonala, steril körülményei mellett a lengyel menedzsment is sokat nyomott latba a Richter választásakor – hangsúlyozta Bogsch Erik, a Richter vezérigazgatója. Így a korábbi vezérkar a privatizáció után is hiánytalanul a helyén maradt. 




 Évente 800 millió

A megcélzott tervek megvalósításához 70 millió zloty (több mint 4 milliárd forint) értékű beruházást hajtanak végre öt éven belül, amivel a készgyógyszergyártást és a kutatás-fejlesztést erősítenék. Bogsch Erik vezérigazgató elmondása szerint első körben a marketing és értékesítés hatékonyságát szeretnék növelni, ennek szellemében az orvoslátogatók számát 22-ről 69-re emelték, és még 30-40-nek a felvételét tervezik. Erre valószínűleg szükség is van, hiszen a Polfa egy dolgozóra eső árbevétele (136 ezer zloty, vagyis hozzávetőle 8 millió forint) alig fele a Richter hasonló adatának. A létszám leépítésével is célt lehetne tehát érni, de a privatizációs szerződésben a Richter kötelezettséget vállalt a dolgozók megtartására. 

Szép remények

Az újonnan privatizált Polfa megvételével a Richter háromszázalékos piaci részesedésre törekszik Lengyelországban. Ezzel az első tíz cég közé kíván bekerülni.

A 40 millió embert ellátó, évente 2,5 milliárd dolláros, 6 százalékkal gyarapodó forgalmú lengyel gyógyszerpiac igen heterogén, a Polfa részesedése 1,2 százalékos, de a piacvezető társaságé is mindössze öt százalék körül van. (A hazai gyógyszerpiac mérete 1,1 milliárd dollárnyi, a piacvezető Richter részesedése több mint 9 százalék.) 

Három termék átadásáról folynak jelenleg tárgyalások, kettő még az idén lezárulhat. Konkrétumokat egyelőre nem tudni, de az érintett gyógyszerek törzskönyve és gyártási technológiája átkerül a Polfába, így ezek a jövőben a lengyel cég neve alatt fognak a piacon megjelenni.

A lengyel cég forgalmának 86,5 százalékát egyébiránt a humán gyógyszerek adják. Ezen belül is a kardiológiai és a fertőzés elleni készítmények a meghatározóak.

A bevétel 5 százalékát állatorvosi szerek teszik ki. Az állatgyógyászati tevékenységet a Richter is megtartja, jelenleg ugyanis ebben a szegmensben (7 százalékos részével) piacvezető pozíciót foglal el a Polfa.

A lengyel gyár exporttevékenysége gyakorlatilag elenyésző. Az értékesítésnek alig több mint 5 százaléka irányul külföldre, elsősorban a FÁK országaiba, a Benelux államokba vagy Magyarországra. 


Richter – egy regionális multi 1



Richter – egy regionális multi 2


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik