Belföld

Pápai áldás a magyar prímásra

admin

2003. 01. 24. 07:55

II. János Pál tegnap a Vatikánban fogadta Erdő Péter esztergom-budapesti érseket, Magyarország január 11-én beiktatott új prímását, aki e tisztségében először látogatott a Vatikánba.

Erdő érsek elmondta: római látogatása során első dolgának tekintette, hogy személyesen mondjon köszönetet a pápának azért a bizalomért, amelyet kinevezésével tanúsított iránta. II. János Pál áldását adta a magyar egyházi vezető személyére és szolgálatára, valamint egyházmegyéjének összes hívére, és bátorítást adott az érseknek további munkájához.

Az olasz nyelven folytatott beszélgetésen a pápa a többi között felidézte egykori esztergomi látogatását, amelynek az érsek szerint minden részletére világosan emlékszik. Magyarország prímása elmondta: II. János Pál nagyon jól ismeri hazánkat és történelmünket, akárcsak a magyar katolikus egyház és az esztergom-budapesti egyházmegye lelkipásztori helyzetét.

A pápa az érsek beszámolója szerint hasznos útmutatást is adott a magyar egyház előtt álló lelkipásztori kihívásokkal kapcsolatban. Így például szóba hozta az európai uniós csatlakozással kapcsolatos új feladatokat, az elvilágiasodással, valamint a születések alacsony arányával összefüggő problémákat.

II. János Pál külön kitért a katolikus egyetem fontosságára. Az érsek a Népszabadság kérdésére elmondta: a találkozón nem esett szó a magyarországi egyházfinanszírozásról. Nem kell arra gondolni, hogy a konkrét vitákban való állásfoglalást kértem vagy kaptam volna – mondta.

Erdő Péter a Szent Péter-bazilikában felkereste védőszentjének, Szent Péter apostolnak a sírját, valamint néhány olyan boldognak és szentnek a nyughelyét, akik közel állnak a magyar egyházhoz. Így XI. Ince pápáét, aki döntő szerepet játszott Buda felszabadításában, és a nemrégiben boldoggá avatott XXIII. János pápáét, akinek a sírját most láthatta először oltárra emelve.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Gyula, 2012. január 19.
A gyulai Pándy Kálmán Megyei Kórház egyik munkatársa egy beteg sugárkezelését készíti elő az onkológiai osztályon. A kórház - holtversenyben a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Idegsebészeti Klinikájával - második helyen végzett a HáziPatika.com által meghirdetett Az év kórháza szavazáson.
MTI Fotó: Rosta Tibor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.