Belföld

Miskolc Bízik a DAM Steelben

Derűlátóan nyilatkozott csütörtökön a diósgyőri kohászat helyzetéről Miskolc polgármestere, Káli Sándor az általa létrehozott kohászati krízismunkacsoport előző napi üléséről beszámolva. Úgy fogalmazott: többek között az általuk folytatott szakértői és lobbitevékenység eredményeként a kormányzat várhatóan valamilyen módon segédkezet nyújt majd ahhoz, hogy az acélműben újraindulhasson a január eleje óta szünetelő termelés.

A munkacsoport tagjai előtt Eugenio Marzorati, a kohászatot működtető DAM Steel Rt.-t tulajdonló olasz Cogne-csoport képviselője pozitív választ adott arra a kérdésre, hogy folytatni kívánják-e a termelést Diósgyőrben. Elhangzott ugyanakkor, hogy 2001-ben 2,5 milliárd, tavaly pedig – a becsültnél több – 3,6 milliárd forint volt a cég vesztesége. Marzorati szerint a gyár energiagondjai hamarosan megoldódnak. A termelés további finanszírozását is alapvetően saját erőből akarják megoldani, de elképzelhető, hogy külső tőkeinjekcióra is szükség lesz. Csillag István szakminiszter a Népszabadság érdeklődésére kifejtette, hogy a kormánynak a DAM-hoz ugyanúgy kell hozzáállnia, mint a Dunaferrhez és minden más érzékeny iparághoz. Ugyanazokat a feltételeket kívánnák a DAM Steel számára biztosítani, mint például az ózdiaknak, vagyis előmozdítani a megegyezést az energiavállalatokkal az árról – fogalmazott Csillag.

A tárca közleménye szerint a minisztérium előterjesztést készített a DAM Steel Rt. helyzetének rendezési lehetőségeiről. Az anyagot a gazdasági kabinet múlt heti ülésén megtárgyalta, de az a héten nem kerül a kormány elé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik