Belföld

Korszerű minőségirányítási szemlélet egy állami cégnél

A Főkefe Ipari Kft-t (nem összetévesztendő az FKF Rt-vel, amely a nagyon hasonló hangzású név ellenére teljesen más, a köztisztaság fenntartásának területén tevékenykedik) azzal a közhasznú céllal hozták létre, hogy megváltozott munkaképességűeket (elsősorban vak embereket) minél nagyobb létszámban foglalkoztasson.

Az állami tulajdonban lévő társaságban a rendszerváltást követően is a korábbi évek során kialakult és megszokott munkamechanizmus alapján végezték a termelési, beszerzési, értékesítési, jogszabály változáskövetési, stb. feladatokat. A minőségi rendszer továbbfejlesztése sokáig nem kapott nagyobb hangsúlyt, hiszen a társaság deklarált célja nem a magas nyereségesség, hanem a magas szintű foglalkoztatottság.

Tavaly év elején a cég új vezetése elérkezettnek látta az időt arra, hogy a cégbe új minőségi szemléletet vigyen: a vállalat ISO minőségbiztosítási rendszer bevezetésével garantálja jövőbeli versenyképességét és hatékony működését.

A Főkefe tavaly február elején kezdte meg a rendszer kiépítését, amelyet egy átfogó helyzetfelmérés előzött meg. A folyamatok ISO szerint történő felépítése, tervezése, valamint a folyamatok szabvány szerinti működésének bevezetése több hónapot vett igénybe, az összes telephelyen és fióktelepen bevezetett ISO 9001 és ISO 14001 Integrált Minőség- és Környezetirányítási Rendszer auditálása így 2002. december 2-4. között történt meg.

A nemzetközi minőség- és környezetirányítási rendszer bevezetése nem csak a cég belső termelő és egyéb folyamatainak újragondolására, optimalizálására adott lehetőséget, növelve ezzel a működési hatékonyságot, hanem egyben jelzésértékű is a partnerek felé a cég minőség iránti elkötelezettségét illetően.

Az elsősorban élőmunka-igényes termékeket gyártó, illetve bérmunkában különböző összeszerelési, válogatási, csomagolási munkákat végző Főkefe Ipari Kft. minőséggel kapcsolatos jövőbeli tervei között szerepel a jelenlegi rendszer továbbfejlesztése, kiterjesztése: például integrálása a munkabiztonsági rendszerrel és a cég működési szabályzatával.

A Főkefe Ipari Kft. reményei szerint az ISO garantálta stabil, magas színvonalú irányítási rendszerének és az állami támogatásnak köszönhető alacsony árakkal újabb partnereket nyer majd meg 2003-ban alkalmi vagy tartós együttműködésre, és így a jelenlegi 1200 megváltozott munkaképességű foglalkoztatott számát tovább növelheti majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik