Belföld

A dinár ellen is spekulálnak?

Euróvásárlási láz tört ki Jugoszláviában, azt követően, hogy a dinár árfolyama jelentősen csökkent. A piac a dinár közeli devalvációjára számít.

A dinár árfolyamával semmi szokatlan nem történik, s a központi banknak rendelkezésére áll minden mechanizmus az árak és valuta stabilitása megőrzéséhez – próbálta megnyugtatni a kedélyeket Mlagyan Dinkics, a Jugoszláv Nemzeti Bank kormányzója. Mint mondta: a dinár árfolyamának ingadozása a bankközi piac mozgásainak és annak a következménye, hogy a nemzetközi piacon a dollár értéke jelentős mértékben csökken az euróhoz viszonyítva. Szerinte az árfolyam kisebb kilengései a piacgazdaságban normálisaknak tekinthetőek. Emellett azt javasolta a polgároknak, hogy akinek pillanatnyilag nincs szüksége euróra, az ne is vásároljon, mert senkinek sem
lesz nyeresége az árfolyamkülönbségből.


Elemzők szerint az euró iránti kereslet azt a piaci várakozást tükrözi, hogy hamarosan devalválják a dinárt. Annál is inkább, mert az árfolyam megőrzésének költségei mellett a túl erős dinár a jugoszláv gazdaság exportképességét is csökkenti.


További vajdasági, szerbiai és koszovói vonatkozású híreink a Balkáni figyelő rovatban. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik