Belföld

A jegybank előbb-utóbb kamatemelésre kényszerül

A kamatvágást megelőző intervenció során vásárolt euró eladását követően a jegybank kénytelen lesz kamatot emelni -vélik a Reuters által megkérdezett elemzők. Csütörtökön továbbra is 10 százalék alatt volt a forint.

Távozott Oblath a Monetáris Tanácsból 

Oblath Gábor, a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának tagja, a Kopint-Datorg tudományos tanácsadója lemondási szándékáról tájékoztatta Medgyessy Péter miniszterelnököt szerdán. Oblath Gábor szándékáról és annak indokairól a Monetáris Tanács következő ülésén ad részletes tájékoztatást a testület tagjainak, és ezt követően az őt kinevező köztársasági elnökkel is ismerteti érveit.

A forint árfolyama a következő hetekben a várakozások szerint erősödik és a forró pénzek semlegesítése után a jegybank is visszatér szigorító politikájához – áll a Reuters most közzétett januári felmérésében. A jegybanki kamatvágást követő piaci felfordulás az elemzők szerint érintetlenül hagyja az alapvető trendeket. Az infláció egy év stagnálás után jövőre ismét mérséklődhet és az elemzők többsége szerint nem állít akadályt az euró 2007-es vagy 2008-as magyarországi bevezetése elé.


Az elemzők szerint a következő hetekben a jegybank a múlt heti intervenciók során vásárolt euró újraeladásával támogatja a magyar fizetőeszközt, és az euró a konszenzus szerint február végéig 243,50 forint körül alakul. A forró pénzek távozása után azonban a banknak már nem lesz lehetősége euró eladásra. Az elemzők többsége szerint az MNB előbb-utóbb kamatemelésre kényszerül. A 2004-es ERM-2-es európai árfolyamrendszerbe való belépéskor az árfolyamsáv felértékelésére
számít a megkérdezett elemzők fele.


Továbbra is 10 százalék alatt a forint


A bankközi devizapiacon csütörtökön késő délután 9,74 százalékon állt a forint a sáv erős oldalán, szemben a szerdai 9,63 százalékos zárással. Az overnight forintpiacon továbbra sem születtek üzletek, a hosszabb lejáratokon azonban külföldi bankok jelentős mennyiségű forintot vettek fel.


A kereskedők szerint csütörtökön is jelentős volt a bankközi devizapiac forgalma, a forint 9,42-10,05 százalékos sávban ingadozott egész nap. Kereskedők szerint a Magyar Nemzeti Bank nem jelent meg a piacon.


Az euróval 248,30 és 250,10 forint között kereskedtek, a késő délután jegyzett 249,15/25 forintos árfolyam mintegy 0,30 fillérrel volt gyengébb, mint szerdán a hivatalos kereskedés végén. A dollár mintegy 1,50 forinttal gyengült, délután 231,85/95 forinton állt az amerikai valuta kurzusa.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik